Χρωμόσωμα Υ

Το χρωμόσωμα Υ ανήκει στην ομάδα των μικρών ακροκεντρικών χρωμοσωμάτων,

αποτελείται από 58 εκατομμύρια ζεύγη βάσεων και περιλαμβάνει περίπου 70-100 γονίδια.

Τελευταία ανακοινώθηκε ότι το 50% τoυ γενετικού υλικού τον χρωμoσώματος Υ είναι δορυφoρικό DNA.

Η φύση τον χρωμοσώματος Υ είναι απλοειδής με μοναδική εξαίρεση την περιοχή ομολογίας με το χρωμόσωμα Χ, με αποτέλεσμα να κληρονομείται πατρικά σχεδόν αυτούσιο με εξαίρεση την περίπτωση μετάλλαξης στα γεννητικά κύτταρα του πατέρα.

Χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία της ανάλυσης του DNA του χρωμοσώματος Υ είναι δυνατόν να ιχνηλατηθεί η πατρική γενεαλογική γραμμή.

Η ύπαρξη πολλών διαφορετικών κλάσεων γενετικών δεικτών, η αποκλειστική πατρική κληρονόμηση, η απλοειδής κατάσταση, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά, καθιστούν το γενετικό πολυμορφισμό στο χρωμόσωμα Υ κατάλληλο στη διερεύνηση πολλών θεμάτων, όπως της πληθυσμιακής δομής, της ιατροδικαστικής και της ιατρικής γενετικής.

Πηγές

Jobling M.A. & Tyler-Smith C. (2003) The human Y chromosome: an evolutionary marker comes of age. Nature Rev 4: 598- 612

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.