Κεντρική κόπωση

H κόπωση είναι μια σύνθετη διαδικασία, κατά την οποία παρατηρείται διευκόλυνση ή και αναστολή της λειτουργίας διαφόρων φυσιολογικών μηχανισμών στο νευρικό και στο μυικό σύστημα.

Διακρίνεται στην κεντρική και στην περιφερική κόπωση.

Στην κεντρική κόπωση η μειωμένη απόδοση οφείλεται στην μειωμένη λειτουργικότητα του νευρικού συστήματος, ενώ στην περιφερική στην μειωμένη απόδοση του μυός.

Αίτια της κεντρικής κόπωσης αποτελούν η μείωση αρτηριακού κορεσμού οξυγόνου, η οξυγόνωση εγκεφάλου, η μείωση διεγερσιμότητας κεντρικών φλοιϊκών περιοχών, η μείωση διεγερσιμότητας κινητικού νευρώνα, η μείωση συχνότητας διέγερσης μυϊκής ατράκτου, η αύξηση προσυναπτικής αναστολής, η μη ιδανική επιστράτευση κινητικών μονάδων.

Η κεντρική κόπωση συμβαίνει όταν το κεντρικό νευρικό σύστημα δεν ενεργοποιεί πλέον επαρκώς τους κινητικούς νευρώνες που νευρώνουν τους συσπώμενους μυς, έτσι το άτομο επιβραδύνει ή σταματά τη σωματική άσκηση παρόλο που οι μύες του είναι ακόμα σε θέση να παράγουν έργο.

Πηγές

Gluckman S, Weller P, Thorner A. Clinical features and diagnosis of chronic fatigue syndrome. Available on line at: www.uptodate.com 2009.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.