Κυτταρολογικό

Το εργαστήριο ασχολείται με τη διάγνωση νοσημάτων και νεοπλασμάτων χρησιμοποιώντας άριστο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ειδικές χρωστικές σήμανσης σε βιολογικά δείγματα με τη μορφή υγρών ή επιχρισμάτων.

Στο Κυτταρολογικό τμήμα διενεργούνται οι εξετάσεις:

  • Ανίχνευση επιθηλιακών βλαβών του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας  (TEST PAP).

Το PAP TEST ή τεστ Παπανικολάου, αποτελεί την βασική διαδικασία για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πήρε το όνομα από τον έλληνα ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, που πρώτος το 1927 χρησιμοποίησε την τεχνική αυτή και η οποία παραμένει σχεδόν αμετάβλητη από τότε.

Όλες οι γυναίκες από την ηλικία των 18 και μετά, με ενεργή σεξουαλική ζωή θα πρέπει να κάνουν ένα Παπ-τεστ κάθε χρόνο. Ακόμη και γυναίκες στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον γυναικολόγο τους και να υποβάλλονται στο Παπ-τεστ.

Από τότε που χρησιμοποιήθηκε η τεχνική του Παπ-τεστ πριν από 60 περίπου χρόνια, έχει σώσει εκατομμύρια ζωές γυναικών. Παρόλα αυτά πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι με την κλασσική τεχνική Παπ-τεστ, ένα μεγάλο μέρος του υλικού που ο ιατρός παίρνει από τον τράχηλο, δεν επιστρώνεται στην πλάκα και απορρίπτεται με την συσκευή λήψεως (βουρτσάκι). Ένα ακόμη αδύνατο σημείο της κλασσικής μεθόδου αποτελεί το γεγονός ότι το δείγμα που λαμβάνει ο ιατρός, συχνά περιέχει άχρηστο υλικό από τον τράχηλο, το οποίο κάνει το τεστ δύσκολο να αξιολογηθεί σωστά

  •  Κυτταρολογίας Υγρής  Φάσης για τον έλεγχο των κυττάρων που λαμβάνονται από τον τράχηλο της μήτρας.

Το Thin-PREP αποτελεί την νέα γενιά μιας κατηγορίας Παπ-τεστ γνωστή ως “υγρή μορφή κυτταρολογία” (LBC). Σύμφωνα με εκατοντάδες κλινικές μελέτες η νέα τεχνολογία αποτελεί πλέον την πιο έγκυρη μέθοδο πρόληψης και διάγνωσης τραχηλικών βλαβών. Πράγματι η μέθοδος αυτή, μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες καθώς διορθώνει τα προβλήματα του συμβατικού Παπ-τεστ:

α) Βελτιώνοντας κατά 90% την ευαισθησία του Παπ-τεστ.

β) Αυξάνοντας κατά 65% την διάγνωση καρκινικών κυττάρων.

γ) Ανακαλύπτοντας προ-καρκινικά κύτταρα 8 -10 χρόνια νωρίτερα από ότι με το κλασσικό τεστ.

Αυτή η αυξημένη ακρίβεια, σώζει ζωές.

Τα τελευταία χρόνια έχει επιστημονικά αναγνωριστεί η σχέση μεταξύ κονδυλωμάτων του τραχήλου που οφείλονται στον HPV ιό και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αν κατά την διάρκεια της εξέτασης του δείγματός σας, ο κυτταρολόγος υποπτευθεί αλλαγές στην δομή των τραχηλικών κυττάρων, πλέον μπορεί να ελέγξει με το αρχικό δείγμα (με μία μόνο λήψη υπάρχει η δυνατότητα πολλαπλών τεστ από το ίδιο δείγμα χωρίς επαναληπτική επίσκεψη), αν υπάρχει μόλυνση από τον ιό HPV και τον τύπο του. Αυτό καταργεί ακόμη μιά φορά την ανάγκη να μας επισκεφθείτε ξανά για καινούρια εξέταση.

  • FNA Θυρεοειδούς και μαστού

H μεγάλη προσφορά της κυτταρολογίας στην έγκαιρη διάγνωση  είναι η εισαγωγή και ευρεία εφαρμογή της παρακέντησης με λεπτή βελόνα (FNA) ή αλλιώς κυτταρολογίας αναρρόφησης με λεπτή βελόνα (FNAC), ή βιοψίας αναρρόφησης με λεπτή βελόνα (Fine needle aspiration biopsy, FNAB).

Η FNA είναι πολύ απλή, ανώδυνη και ταχύτατη μέθοδος διάγνωσης ψηλαφητών αλλοιώσεων. Όπως φαίνεται από το όνομά της, η FNA αποτελεί ένα είδος βιοψίας, λήψης δηλαδή διαγνωστικού υλικού από μία βλάβη, με κύριο σκοπό την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα, αν πρόκειται για καλοήθη ή κακοήθη αλλοίωση. Με τον όρο «λεπτή βελόνα» εννοούμε την κοινή βελόνα των ενδομυϊκών ενέσεων (21 gauge) ή λεπτότερη σε αντίθεση με μεγαλύτερου εύρους βελόνες, με τις οποίες λαμβάνεται υλικό για ιστολογική εξέταση.

Η διαδικασία της FNA είναι πολύ απλή. Αφού εντοπισθεί με την ψηλάφηση και ακινητοποιηθεί το υπό εξέταση ογκίδιο, εισάγεται η βελόνα στην αλλοίωση και αναρροφεί κύτταρα από διάφορα σημεία της αλλοίωσης, ώστε το δείγμα να είναι αντιπροσωπευτικό του συνόλου της βλάβης. Το κυτταρικό υλικό, που αναρροφάται, επιστρώνεται σε πλακίδια, τα οποία χρωματίζονται με ταχεία χρώση και είναι έτοιμα για μικροσκόπηση. Η πρώτη εκτίμηση του δείγματος με την ταχεία χρώση επιτρέπει στην πλειονότητα των περιπτώσεων την άμεση διάγνωση ή, όπου κρίνεται απαραίτητο, τον προγραμματισμό συμπληρωματικών μεθόδων και την ανάλογη επεξεργασία και φύλαξη του υπολοίπου υλικού (πχ κυτταρικά έγκλειστα παραφίνης για ανοσοκυτταροχημεία, προγνωστικούς παράγοντες κλπ).

Στο κέντρο μας, η διενέργεια της παρακέντησης γίνεται πάντα από εξειδικευμένο Ακτινολόγο.

  • Κυτταρολογική Πτυέλων και βρογχοσκοπικού υλικού

Τα πτύελα, οι βρογχικές εκπλύσεις και η βρογχική ψήκτρα χρησιμεύουν στη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα, ενώ η βογχιολοκυψελιδική έκπλυση (bronchioloalveolar lavage) χρησιμεύει στη διάγνωση διαμέσων παθήσεων του πνεύμονα.

Οι κυτταρολογικές πτυέλων σε συνδυασμό με την ακτινογραφία θώρακος σε καπνιστές μπορούν να συμβάλουν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονος. Σε ποσοστό 80%, ανάλογα με την εντόπιση του όγκου και άλλους παράγοντες, οι κυτταρολογικές πτυέλων μπορούν να διαγνώσουν τον καρκίνο του πνεύμονα.

Το πλεονέκτημα της κυτταρολογικής είναι η ικανότητά της να ανιχνεύει καρκινικά κύτταρα, πριν ακόμη ο όγκος γίνει ορατός στην ακτινογραφία ή την βρογχοσκόπηση.

  • Κυτταρολογική ούρων Ούρα έκπλυμα ουροδόχου κύστης

Η κυτταρολογική εξέταση δειγμάτων πρωινών ούρων καθώς και εκπλυμάτων της ουροδόχου κύστης που λαμβάνονται κατά την κυστεοσκόπηση καθιερώθηκε για τη διάγνωση και την παρακολούθηση (follow up) νεοπλασιών του ουροθηλίου.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως στο πολύ αρχόμενο στάδιο του καρκινώματος in situ είναι ασυμπτωματικός, ενώ διαγιγνώσκεται με ασφάλεια με τις κυτταρολογικές των ούρων.

Επί πλέον στα ούρα, επί αιματουρίας, είναι δυνατόν με τη μελέτη της μορφολογίας των ερυθροκυττάρων να προσδιορισθεί η προέλευσή τους, αν είναι δηλαδή σπειραματικής ή μετασπειραματικής προέλευσης.

Συστήνεται η λήψη τριών διαδοχικών δειγμάτων (ένα ημερησίως) από τη δεύτερη πρωϊνή ούρηση του ασθενούς.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα εργαστήρια Meganalysis, στο τηλέφωνο 2102222813.

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.