Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Η ουρολοίμωξη είναι βακτηριακή μόλυνση κάποιου οργάνου του ουροποιητικού συστήματος το οποίο περιλαμβάνει την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και τους νεφρούς .

Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στη μόλυνση εξαιτίας της γυναικείας ανατομίας.

Οι ουρολοιμώξεις διακρίνονται σε λοιμώξεις του ανωτέρου και του κατωτέρου ουροποιητικού.

Οι λοιμώξεις του ανωτέρου ουροποιητικού  μπορεί να είναι η οξεία πυελονεφρίτιδα, η χρόνια πυελονεφρίτιδα, η νεκρωτική θηλίτιδα ή το ενδονεφρικό απόστημα.

Οι λοιμώξεις του κατωτέρου ουροποιητικού μπορεί να είναι η κυστίτιδα, το ουρηθρικό σύνδρομο  ή σύνδρομο δυσουρίας-πυουρίας στις γυναίκες και η οξεία ουρηθρίτιδα στους άνδρες.

Στις λοιμώξεις του κατωτέρου ουροποιητικού ανήκει και η προστατίτιδα.

Η διάγνωση βασίζεται στη συμπτωματολογία αλλά και στη γενική εξέταση και την καλλιέργεια ούρων, όπου και επιβεβαιώνουν τον αιτιολογικό παράγοντα. Στην περίπτωση των άτυπων μικροοργανισμών, ανάλογα με τη συμπτωματολογία, συνιστάται καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος στις γυναίκες, του προστατικού και ουρηθρικού επιχρίσματος στους άνδρες.

Οι ουρολοιμώξεις μπορούν να αφορούν και τα παιδιά  και ο τρόπος εκδήλωσης του ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.  Στα νεογνά, μπορεί να εκδηλωθεί με ίκτερο, πυρετό, μειωμένη λήψη τροφής  και πρόσληψη βάρους, εμέτους, διάρροιες, ευερεθιστότητα ή νωθρότητα.
Στα βρέφη, μπορεί να έχουμε μειωμένη λήψη τροφής, πυρετό, εμετούς, διάρροιες, έντονη οσμή ούρων, κοιλιακό άλγος, ευερεθιστότητα ή νωθρότητα.
Στα νήπια, παρατηρούνται, έμετοι, κοιλιακό άλγος , πυρετός, , συμπτώματα από το ουροποιητικό: δυσουρία (άλγος κατά την ούρηση), έντονη οσμή ούρων, ενούρηση, συχνουρία.
Στα σχολικής ηλικίας παιδιά αναφέρονται , ο πυρετός, οι  έμετοι, το κοιλιακό άλγος, το άλγος στην οσφύ, η  έντονη οσμή ούρων, τα συμπτώματα από το ουροποιητικό, η δυσουρία (άλγος κατά την ούρηση), η  συχνουρία, η ακράτεια, η ενούρηση.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.