Προετοιμασία ορμονολογικών εξετάσεων

ΚΑΛΣΙΤΟΝΙΝΗ (CT) : Απαιτείται νηστεία για 8 ώρες. Συστήνεται πρωινή λήψη αίματος.

ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ (INS), ΠΡΟΪΝΣΟΥΛΙΝΗ : Απαιτείται νηστεία για 8 ώρες. Συστήνεται πρωινή λήψη αίματος.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (GH) : Απαιτείται νηστεία για 8 ώρες και πλήρης ακινησία για 30 λεπτά για αποφυγή του stress.

ΡΕΝΙΝΗ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗΣ (ΟΡΘΙΑ ΚΑΙ ΥΠΤΙΑ) : Δεν πρέπει για 24 ώρες να λαμβάνονται διουρητικά, αντιυπερτασικά, κυκλική προγεστερόνη, οιστρογόνα, στεροειδή, καφεϊνη, licorice.

ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ :Αποφυγή φαρμάκων για 3 ημέρες που αναστέλλουν την οξείδαση της μονοαμίνης και αποφυγή φρούτων και λαχανικών όπως ντομάτες, μπανάνες, δαμάσκηνα, μελιτζάνες και καρπών όπως κάστανα.

ΓΑΣΤΡΙΝΗ : Απαιτείται 12ώρες νηστεία πριν την αιμοληψία.

ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΠΩΣΗΣ : Για 2-5 εβδομάδες αποφύγετε την λήψη  διουρητικών, αντιυπερτασικών, κυκλικής προγεστερόνης, οιστρογόνων, licorice. Επιπρόσθετα συστήνετε για 3 εβδομάδες φυσιολογική δίαιτα σε νάτριο (100-200 mmole/24h).

Δ4 ΑΝΔΡΟΣΤΕΝΔΙΟΝΗ (Δ4Α) : Απαιτείται πρωινή λήψη τις πρώτες 5 ή τις 15 τελευταίες μέρες του κύκλου.

TG : Πριν τη λήψη δεν πρέπει να έχει γίνει βιοψία, χειρουργική επέμβαση, σπινθηρογράφημα και θεραπεία με radioidine για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

ΘΥΡΟΞΙΝΗ (ΤΤ4), ΘΥΡΟΞΙΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (FT4) : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία. Αν βρίσκεται υπό θεραπευτική αγωγή η αιμοληψία πρέπει να γίνει πριν τη λήψη της προγραμματισμένης θεραπευτικής δόσης.

ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ : Απαιτείται νηστεία και αποχή  από το κάπνισμα  για 4 ώρες πριν την αιμοληψία. Απαγορεύεται για 6 ημέρες πριν την αιμοληψία η διατροφή με καρύδια, μπανάνες, καφέ, τσάι, βανίλια, αρωματικά μήλα. Απαγορεύεται επίσης η λήψη των εξής φαρμάκων 3 ημέρες πριν την αιμοληψία : α – μεθυλντόπα, μεθεναμίνη, υδραλαζίνη, αμπικιλλίνη, σουλφοναμίδες.

ΑΝΤΙΔΙΟΥΡΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ (ADH) : Απαιτείται 8ώρες νηστεία και συνιστάται πρωινή λήψη αίματος.

ΠΑΡΑΘΟΡΜΟΝΗ (ΡΤΗ) : Απαιτείται 12ώρες νηστεία και συνιστάται πρωινή λήψη αίματος.

ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗ (PRL) : Δυο μέρες πριν την αιμοληψία αποφεύγετε τη λήψη φαινοθειαζινών, οιστρογόνων, αντιυπερτασικών, αμφεταμινών, α-μεθυλντόπα. Πρωινή αιμοληψία. Δύο ώρες μετά την πρωινή έγερση. Μεταξύ 2ης – 5ης ημέρας του κύκλου.

FSH, LH, ανδρογόνα: Συνιστάται η λήψη αίματος μεταξύ 2ης και 5ης ημέρας του κύκλου.

ΦΛΟΙΟΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟΤΡΟΠΟΣ ΟΡΜΟΝΗ (ACTH) : Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός πριν την αιμοληψία η οποία θα πρέπει να γίνεται το πρωί (8-10 π.μ).

ΟΙΣΤΡΑΔΙΟΛΗ: Συνιστάται η λήψη αίματος την 14η ημέρα του κύκλου.

ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ: Συνιστάται η λήψη αίματος την 21η ημέρα του κύκλου.

β-ΧΟΡΙΑΚΗ ΔΟΝΟΔΟΤΡΟΠΙΝΗ: Συνιστάται η λήψη αίματος την 2η ημέρα καθυστέρησης περιόδου ή σε περίπτωση εξωσωματικής η 14η ημέρα από την εμβρυομεταφορά.

 

Η διενέργεια των παραπάνω εξετάσεων γίνεται με εντολή του θεράποντος ιατρού, ο οποίος ανάλογα με την κλινική εικόνα και την συμπτωματολογία που παρουσιάζει ο ασθενής, μπορεί να συστήσει οι ορμονολογικές εξετάσεις να γίνουν με αποφυγή ή και με λήψη φαρμάκων ή τροφής.

Σε οποιαδήποτε αιμοληψία ενημερώστε τον αιμολήπτη μας, με το ιστορικό σας, και επισημαίνετε τις οδηγίες που σας έχει δώσει προσωπικά ο θεράπων ιατρός σας.

 

 

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.