ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ

Κολονοσκόπηση είναι μία εξέταση η οποία παρέχει στον ιατρό-ενδοσκόπο τη δυνατότητα μέσω ειδικών εύκαμπτων οργάνων (των ενδοσκοπίων) να εξετάσει απευθείας με εικόνα το εσωτερικό του παχέος εντέρου καθ’ όλο το μήκος του και μικρό τμήμα του τελικού ειλεού, διερευνώντας συμπτώματα που οφείλονται σε παθήσεις του συγκεκριμένου οργάνου. Ίσως κριθεί αναγκαία ιστολογική εξέταση με τη λήψη βιοψιών.

Μέσω της κολονοσκόπησης ο ιατρός μπορεί να προβεί και σε ορισμένες θεραπευτικές – επεμβατικές πράξεις όπως αφαίρεση πολυπόδων έως 5 χιλ., αντιμετώπιση αιμορραγίας κλπ.

Η εξέταση διαρκεί 15΄- 60΄ αναλόγως αν είναι απλή διαγνωστική εξέταση ή απαιτούνται ενδοσκοπικές παρεμβάσεις.

Ποια είναι τα οφέλη

Η κολονοσκόπηση είναι η πιο ακριβής μέθοδος για την εξέταση του παχέος εντέρου και επιτρέπει την ανίχνευση βλαβών όπως πολύποδες σε αρχικό στάδιο και την πλήρη θεραπεία τους. Είναι η εξέταση που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέους εντέρου και την μείωση των θανάτων από αυτή την κοινή πάθηση σε άτομα άνω των 50 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με καρκίνο θα είχε σωθεί αν είχε υποβληθεί έγκαιρα σε προληπτικό έλεγχο με κολονοσκόπηση, αφαιρώντας τους πολύποδες ενδοσκοπικά, γιατί οι πολύποδες όταν είναι μικροί δεν προκαλούν συμπτώματα.

Κίνδυνοι :

Η κολονοσκόπηση όπως κάθε επεμβατική πράξη ενέχει κάποιους κινδύνους.Όταν αφαιρείται ένας πολύποδας υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αιμορραγίας (μικρότερη του 1%). Η αιμορραγία αυτή είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί παρακολούθηση και νοσηλεία (σπάνια). Η πιο σπάνια επιπλοκή (λιγότερο από 1 στις 1000 εξετάσεις) που μπορεί να προκύψει είναι η διάτρηση που σημαίνει τη δημιουργία μιας μικρής οπής στο τοίχωμα του εντέρου. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να χρειαστεί επείγουσα αντιμετώπιση ακόμη και χειρουργική επέμβαση. Υπάρχει μικρός κίνδυνος εκδήλωσης αλλεργίας ή άλλης φαρμακευτικής αντίδρασης στα φάρμακα της καταστολής (θρομβοφλεβίτιδα, καταστολή κέντρου αναπνοής κλπ). Καρδιοπνευμονικές επιπλοκές (πνευμονία από εισρόφηση, καρδιακές αρρυθμίες κλπ). Τέλος μπορεί να έχουμε κάποιες επιπλοκές από την προετοιμασία του εντέρου (πχ εμετοί)

Ενημερώνουμε ότι οι παραπάνω επιπλοκές σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία από μελέτες και έρευνες που έχουν διεξαχθεί είναι πιθανές αλλά πολύ σπάνιες.

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας με την χρήση Full high definition εικόνα, με την χρήση πιο εύκαμπτων ενδοσκοπίων και χρησιμοποίηση απορροφήσιμων αερίων (διοξείδιο του άνθρακος) κατά τη διάρκεια της εξέτασης έχει αποφέρει μεγάλη μείωση των επιπλοκών που την καθιστούν σε μεγάλο βαθμό ασφαλή.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ – ΦΑΡΜΑΚΑ

Η κολονοσκόπηση είναι μια εξέταση, που παρέχει στον ιατρό τη δυνατότητα να δει και να εξετάσει απευθείας το εσωτερικό τοίχωμα (βλεννογόνος) του παχέος εντέρου και μικρό τμήμα του τελικού ειελού.

Για να έχει επιτυχία η εξέταση είναι αναγκαίο το παχύ έντερο να είναι καθαρό από το κοπρανώδες περιεχόμενό του.

Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε είναι πιθανόν να αναβληθεί η εξέταση ή να επαναληφθεί σε άλλο χρόνο.

Για το λόγο αυτό παρακαλούμε τηρήστε με ακρίβεια τις παρακάτω οδηγίες προετοιμασίας του εντέρου σας.

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 ΗΜΕΡΕΣ

Πριν την εξέταση -> δίαιτα χωρίς φυτικό υπόλειμμα.

ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ:

Καθόλου φρούτα, όσπρια, λαχανικά, ρύζι, ξηρούς καρπούς, γλυκά, ψωμί ολικής αλέσεως, πολύσπορο, με σουσάμι, διότι δημιουργούν μεγάλο υπόλειμμα στο έντερο.

Αποφύγετε επίσης την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και γάλακτος.

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:

Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι (βραστό ή ψητό), αυγό βραστό, πατάτες, μακαρόνια, κίτρινα τυρία, μέλι, βούτυρο, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, ψωμί λευκό ή φρυγανιές, σούπες (χωρίς χορταρικά), μπιφτέκι, ζελέ χωρίς κομματάκια (ανοιχτόχρωμο)

Πίνετε πολλά υγρά (τουλάχιστον 2 λίτρα ημερησίως)

Αυτές τις μέρες 12-15 ποτήρια νερό την ημέρα.

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ:

Νερό, καφές, τσάι, χαμομήλι, αναψυκτικά με ή χωρίς ανθρακικό.

ΟΧΙ  γάλα ή ροφήματα που περιέχουν γάλα.

ΟΧΙ  κόκκινους ή γενικά έντονα χρωματισμένους χυμούς (π.χ. βύσσινο, ρόδι, πορτοκάλι κτλ)

Την προηγούμενη ημέρα από την κολονοσκόπηση

Ελαφρά δίαιτα

Πρωινό: Καφές, τσάι ή χαμομήλι 

Μεσημέρι: 12:00-13:00 Μπορείτε να φάτε σούπα, φιδέ με 2 φρυγανιές (όχι ολικής αλέσεως)

Δείπνο: Δεν θα πάρετε.

Λήψη καθαρτικού

Δεν πρέπει να φάτε καμία στερεά τροφή κατά τη διάρκεια λήψης του καθαρτικού.

Κατά τη διάρκεια λήψης του καθαρτικού, μπορείτε να καταναλώσετε διαυγή υγρά: χαμομήλι, τσάι, γαλλικό καφέ (χωρίς γάλα), αεριούχα ή μη αναψυκτικά (π.χ λεμονάδα, σόδα, χυμό μήλου, γκρέιπ φρουτ)

ΟΧΙ στυμμένοι χυμοί και κοκα κόλα

Μέχρι 2-3 ώρες πριν την εξέταση.

 

Λήψη καθαρτικού

Τα καθαρτικά FORTANS και EFFECOL PRER υπάρχουν σε μορφή σκόνης σε συσκευασία των (4) φακέλων

Το περιεχόμενο του κάθε φακέλου πρέπει να διαλυθεί σε (1) λίτρο νερό.

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες ανάλογα με την ώρα που είναι προγραμματισμένη η εξέτασή σας.

Ραντεβού εξέτασης:

Απογευματινό:

Απόγευμα στις 18:00 της προηγούμενης

Διαλύστε 2 φακέλους σε 2 λίτρα νερού αντίστοιχα. Πίνετε 250 ml διαλύματος (1 ποτήρι), κάθε 15-20 λεπτά, έτσι ώστε σε 2-3 ώρες, να έχετε καταναλώσει και τα 2 λίτρα.

Το πρωί της εξέτασης, στις 7:00-9:00, διαλύστε  και τους άλλους 2 φακέλους καθαρτικού σε 2 λίτρα νερού αντίστοιχα. Πίνετε 250 ml διαλύματος (1 ποτήρι), κάθε 15-20 λεπτά, έτσι ώστε σε 2-3 ώρες, να έχετε καταναλώσει και τα 2 λίτρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Εάν λάβετε το EFFECOL PRER μετά τα 2 λίτρα, να λάβετε και ένα χάπι DULCOLAX (το παίρνετε  από το φαρμακείο, δεν συνταγογραφείται)

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ;

Μπορείτε να πάρετε τα πρωινά σας φάρμακα με λίγο νερό έως 4 ώρες πριν την εξέταση, όχι αυτά που αφορούν το σακχαρώδη διαβήτη (εάν είστε διαβητικός). Για πρωινό επιτρέπεται μόνο ένας καφές ή τσάι  ή χαμομήλι (χωρίς γάλα) έως 5 ώρες πριν την εξέταση.

Εάν νιώσετε κοιλιακό άλγος ή ναυτία ή κάνετε εμετό από το διάλυμα, σταματήστε να το πίνετε για μισή ώρα ξεπλύνετε το στόμα σας ή πλύνετε τα δόντια σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνεχίσετε τη λήψη του.

Εάν τα συμπτώματα  είναι πολύ έντονα και συνεχίζονται, σταματήστε να πίνετε το καθαρτικό και την επόμενη ημέρα το πρωί ενημερώστε μας στο τηλέφωνο ή επικοινωνήστε με τον προσωπικό σας ιατρό για περαιτέρω οδηγίες.

ΦΑΡΜΑΚΑ

 • Δεν πρέπει να λαμβάνονται φάρμακα που προκαλούν δυσκοιλιότητα, όπως π.χ. κωδείνη, για 2-3 ημέρες πριν την εξέταση. Μπορείτε να λαμβάνετε παρακεταμόλη (DEPON), ως παυσίπονο.
 • Επτά (7) ημέρες πριν την εξέταση, μην λαμβάνετε οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα σιδήρου.
 • Όσο αφορά την αντιπηκτική ή αντιδιαβητική αγωγή που πιθανόν λαμβάνετε, ακολουθείστε τις οδηγίες που σας δόθηκαν, από τον προσωπικό σας ιατρό.
 • Το πρωί της ημέρας που έχουμε το ραντεβού πρέπει να λάβετε χρόνια φάρμακα όπως, καρδιολογικά ή αντιυπερτασικά με ελάχιστο νερό 4-5 ώρες πριν την εξέταση.

Ενεμερώστε μας εάν:

 • Αν παίρνετε αντιπηκτικά/αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (salospir, sintrom, pradaxa, plavix κλπ).
 • Αν παίρνετε αντιφλεγμονώδη.
 • Αν πάσχετε από διαβήτη.
 • Αν πάσχετε απο επιληψία (τι φάρμακα παίρνετε).
 • Αν λαμβάνετε αντιβίωση.
 • Αν έχετε προστάτη και γλαύκωμα.
 • Αν έχετε αλλεργία σε κάποια τροφή ή φάρμακα.
 • Αν έχετε κάνει χειρουργεία στο στομάχι ή την κοιλιακή χώρα.
 • Αν έχετε καρδιοαναπνευστικά προβλήματα (φάρμακα).

 

Ανάλογα με το είδος της εξέτασης που θα υποβληθείτε και τη θεραπεία, θα πρέπει κάποια από τα φάρμακα που παίρνετε να τα διακόψετε για κάποιο χρονικό διάστημα, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό σας.

Γαστροσκόπηση

Η Γαστροσκόπηση είναι η εξέταση εκλογής για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε  κάποια πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου. Διενεργείται με τη βοήθεια ενός λεπτού, εύκαμπτου ενδοσκοπίου που στην άκρη του φέρει κάμερα και πηγή φωτός.

Η εξέταση διαρκεί 5-15 λεπτά. Αναλόγως αν είναι απλή διαγνωστική εξέταση ή απαιτούνται ενδοσκοπικές παρεμβάσεις.

Ποια είναι τα οφέλη:

Η γαστροσκόπηση γίνεται για την αξιολόγηση συμπτωμάτων ανορεξίας, απώλειας βάρους, γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης, δυσπεψίας  κοιλιακού πόνου, ναυτίας, εμέτου, δυσκολίας στην κατάποση. Είναι η καλύτερη εξέταση για την εύρεση και αντιμετώπιση μιας αιμορραγίας, ενός πολύποδα, καθώς και για την ανίχνευση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που σχετίζεται με το έλκος και τον καρκίνο στομάχου

Κίνδυνοι:

Η γαστροσκόπηση είναι πολύ ασφαλή πράξη. Οι κίνδυνοι εξαρτώνται από τη διενέργεια θεραπευτικής ή διαγνωστικής εξέτασης. Κάποιες παρενέργειες εξαρτώνται από την ιδιοσυγκρασία και το παθολογικό προφίλ του ασθενή (γενική κατάσταση της υγείας του).

 • Μπορεί μετά το τέλος της εξέτασης να έχετε έναν ελαφρύ πονόλαιμο.
 • Αίσθημα σαν φούσκωμα (ποσότητα αέρα μπορεί να παγιδευτεί στο στομάχι).
 • Πιθανή αιμορραγία (μετά τη λήψη βιοψιών), πολύ μικρή και συνήθως σταματά μόνη της (σε περίπτωση που επιμένει, παρακολούθηση και ιατρικές οδηγίες)
 • Πολύ σπάνια τραυματισμός στο τοίχωμα που λέγεται διάτρηση (εάν συμβεί χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο 1:10.000)
 • Σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί αλλεργία ή άλλη αντίδραση στα φάρμακα  της καταστολής. Μπορεί να επιβαρύνει προϋπάρχουσα καρδιοαναπευστική νόσο. Στη σοβαρή της μορφή μπορεί να επιφέρει σημαντική κατάρρευση της καρδιακής και αναπευστικής λειτουργίας με ανάγκη ζωτικής υποστήριξης. Αποτελεί δυνητικά μία σοβαρή, αλλά ιδιαίτερα σπάνια επιπλοκή.
 • Φλεβίτιδα: Τοπική φλεγμονή των φλεβών στο σημείο έγχυσης των ενδοφλεβικών φαρμάκων.

Ο ασθενής πρέπει να έρθει στο ραντεβού του με συνοδό εφ’ όσον λάβει μέθη.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

 • Την ημέρα της εξέτασης ο ιατρός ή η νοσηλεύτρια θα σας ενημερώσει για όλη τη διαδικασία και θα σας απαντήσει σε τυχόν απορίες που έχετε.
 • Θα προσκομίσετε το έντυπο της ενημερωμένης συναίνεσης πριν πραγματοποιηθεί η εξέταση.
 • Παρακαλώ να ενημερώσετε και προφορικά: 
 1. Εάν έχετε κάνει ξανά τη συγκεκριμένη ενδοσκόπηση (εάν υπάρχει να την έχετε μαζί σας)
 2. Πότε έχετε κάνει το τελευταίο σας γεύμα.
 3. Εάν έχετε αλλεργίες ή ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη λήψη φαρμάκων.
 4. Εάν παίρνετε αντιπηκτικά.
 5. Εάν έχετε χρόνια πάθηση (αναπευστικά, καρδιολογικά, νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα) και ποια φαρμακευτική αγωγή λαμβάνετε.
 • Θα σας ζητήσουν να αφαιρέσετε:μεταλλικά αντικείμενα, τεχνητή οδοντοστοιχία, γυαλιά (καλό θα είναι να τα παραδώσετε στο συνοδό σας πριν μπείτε στην ενδοσκοπική αίθουσα)
 • Θα σας ζητήσουν να χαλαρώσετε τα ρούχα σας και να μην έχετε βαμμένα νύχια.

 

ΠΩΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΊΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

 • Θα ξαπλώσετε σε άνετη αριστερή πλάγια θέση.
 • Θα τοποθετηθεί φλεβοκαθετήρας, μέσω του οποίου θα χορηγηθεί η μέθη καταστολή.
 • Τοποθετείται στο δάκτυλο ειδικό μηχάνημα  για την καταγραφή των σφύξεων και του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
 • Τοποθετείται ρινικός καθετήρας παροχής οξυγόνου.
 • Ψεκάζεται ο φάρυγγάς σας με τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη) και τοποθετείται ανάμεσα στα δόντια ένα επιστόμιο, που προστατεύει από τραυματισμό.
 • Αφού χορηγηθεί η μέθη καταστολή, ο ιατρός θα προωθήσει ο ενδοσκόπιο μέσα από το επιστόμιο και θα ελέγξει τον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο.
 • Εσείς πρέπει να αναπνέεται αργά και βαθιά από τη μύτη ή το στόμα.
 • Εάν ο ιατρός κρίνει θα γίνει λήψη βιοψιών και μετά από λίγα λεπτά θα αποσύρει το ενδοσκόπιο.
 • Μετά τη γαστροσκόπηση μη βιαστείτε να σηκωθείτε μόνοι σας. Θα πάρετε οδηγίες από τον ιατρό ή τη νοσηλεύτρια.
 • Θα παραμείνετε στην ανάνηψη έως ότου περάσει η δράση της μέθης (εάν έχει χορηγηθεί).
 • Μπορεί να έχετε πονόλαιμο.
 • Μπορεί να αισθάνεστε φουσκωμένοι  από τον αέρα που έχει παγιδευτεί στο στομάχι σας.
 • Ο ιαρός θα σας ενημερώσει για τα αποτελέσματα της εξέτασης, για το εάν πήρε βιοψίες, καθώς και πότε θα πάρετε τα αποτελέσματα.
 • Μην φάτε ή πιείτε τίποτα για τουλάχιστον 1-2 ώρες μετά το τέλος της εξέτασης.

Εάν σας χορηγήθηκαν φάρμακα καταστολής θα πρέπει να σας ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ συγγενής ή φίλος, μέχρι το σπίτι σας. Δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε, καθώς τα αντανακλαστικά σας και η κρίση σας επηρεάζονται.

Αποφύγετε την οδήγηση και το αλκοόλ για 6-8 ώρες.

Ενημερώστε τον ιατρό αν μετά την ενδοσκόπηση έχετε:

 1. Πυρετό
 2. Έντονο πόνο στην κατάποση
 3. Έμετο
 4. Αυξημένο πόνο στο στήθος ή στην κοιλιακή χώρα τις πρώτες 48 ώρες.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

 • Το στομάχι, είναι απαραίτητο για μια ασφαλή και λεπτομερή εξέταση να είναι άδειο 8 ώρες πριν την εξέταση και τουλάχιστον 3 ώρες πριν να μην έχετε πιεί τίποτα.
 • Εάν υπάρχει τροφή στο στομάχι, δεν μπορεί να γίνει η εξέταση, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος εισρόφησης.
 • Μπορείτε να λάβετε τα φάρμακα για τη καρδιά, την υπέρταση, το θυρεοειδή με λίγο νερό 3 ώρες πριν το ραντεβού σας.

 

Ενημερώστε μας εάν:

 • Αν παίρνετε αντιπηκτικά/αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα (salospir, sintrom, pradaxa, plavix κλπ).
 • Αν παίρνετε αντιφλεγμονώδη.
 • Αν πάσχετε από διαβήτη.
 • Αν πάσχετε απο επιληψία (τι φάρμακα παίρνετε).
 • Αν λαμβάνετε αντιβίωση.
 • Αν έχετε προστάτη και γλαύκωμα.
 • Αν έχετε αλλεργία σε κάποια τροφή ή φάρμακα.
 • Αν έχετε κάνει χειρουργεία στο στομάχι ή την κοιλιακή χώρα.
 • Αν έχετε καρδιοαναπνευστικά προβλήματα (φάρμακα).

 

Ανάλογα με το είδος της εξέτασης που θα υποβληθείτε, ίσως κάποια από τα φάρμακα που λαμβάνετε να πρέπει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό σας, να γίνει διακοπή τους για κάποιο χρονικό διάστημα.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟΥ

 

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ :

ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΙ :

ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ ΛΑΜΠΡΙΝΑ

ΓΡΑΒΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.