Τι είναι το αντίσωμα…

Τo αντίσωμα είναι εξειδικευµένη πρωτεϊνη (ανοσοσφαιρίνη), που παράγεται από τον οργανισµό (ενός ζώου), όταν το ανοσοποιητικό του σύστηµα διεγερθεί από την παρουσία κάποιου εξειδικευµένου ξένου µορίου, του αντιγόνο.

Έχει την ικανότητα να συνδέεται εκλεκτικά µε το ειδικό αντιγόνο, που προκάλεσε τη δηµιουργία του, και να το εξουδετερώνει.

Τα αντισώµατα διατηρούνται για αρκετό χρονικό διάστηµα στον οργανισµό και έτσι αναπτύσσεται η ανοσία.

Η χυμική ανοσία είναι ο τύπος της άμυνας του ξενιστή στην οποία μεσολαβούν εκκρινόμενα αντισώματα και είναι σημαντική για την προστασία κατά των εξωκυττάριων μικροοργανισμών και των τοξινών τους.

Τα αντισώματα δρουν αναστέλλοντας την ικανότητα των μικροοργανισμών και των τοξινών να προσδεθούν και να μολύνουν ή να βλάψουν τα κύτταρα του ξενιστή και βοηθούν στην εξάλειψη των δυνητικά βλαπτικών αυτών ουσιών.

Τα αντισώματα είναι ο μόνος μηχανισμός της επίκτητης ανοσίας κατά των εξωκυττάριων μικροοργανισμών, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν σε μικροοργανισμούς που ζουν μέσα στα κύτταρα. Ωστόσο, η χυμική ανοσία είναι ζωτικής σημασίας ακόμα και για την άμυνα κατά ενδοκυττάριων μικροοργανισμών, όπως οι ιοί, επειδή τα αντισώματα μπορούν να προσδεθούν στους μικροοργανισμούς αυτούς πριν οι μικροοργανισμοί εισέλθουν στα κύτταρα του ξενιστή, εμποδίζοντας έτσι τη λοίμωξη.

Ανωμαλίες στην παραγωγή αντισωμάτων συνδέονται με αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις από πολλά βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Τα περισσότερα από τα αποτελεσματικά εμβόλια που χρησιμοποιούνται, δρουν διεγείροντας την παραγωγή αντισωμάτων.

Πηγές

https://eclass.uoa.gr/modules/document/file.php/CHEM165/%CE%91%CE%9D%CE%9F%CE%A3%CE%9F%CE%A7%CE%97%CE%9C%CE%99%CE%9A%CE%95%CE%A3_%CE%9A%CE%95%CE%A6.23%CE%91.pdf

https://eclass.upatras.gr/modules/document/file.php/PHA1974/%CE%9A%CE%95%CE%A6%CE%91%CE%9B%CE%91%CE%99%CE%9F%208_%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82.pdf

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.