Θερμοκρασία σώματος…Ένδειξη υγείας και ασθένειας.

Η θερμοκρασία σώματος είναι ένας δείκτης υγείας και ασθένειας και  ζωτικό σημείο.

Το θερμορυθμιστικό κέντρο βρίσκεται λίγο πιο ψηλά από την υπόφυση, στο κέντρο κεφαλής, στην τρίτη κοιλία του εγκεφάλου, στο υποθάλαμο.

Ο υποθάλαμος ελέγχει την συναισθηματική φύση των αισθημάτων που προέρχονται από τις αισθήσεις. Ελέγχει τα κίνητρα των ατόμων, ως και τις εσωτερικές καταστάσεις του σώματος, το βάρος του σώματος. Ρυθμίζει την ομοιοστασία του σώματος, την αρτηριακή πίεση, αύξηση ή ελάττωση της πείνας, της δίψας. Ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος, τη νεφρική λειτουργία, τα επινεφρίδια, την ισορροπία του νερού στον οργανισμό.

Βλάβη του υποθαλάμου προκαλεί μέχρι και θάνατο από ασιτία, ξεσπάσματα οργής με ελάχιστη πρόκληση, αδυναμία θερμορύθμισης αποιο διαβήτη, παχυσαρκία, πόνο, λοιμώξεις.

Η θερμοκρασία σώματος ποικίλλει ανάλογα την ώρα της ημέρας και την θέση μέτρησης. Η θερμοκρασία στόματος είναι συνήθως 36°C έως 38°C. Καθημερινές αποκλίσεις σε ένα άτομο μπορεί να είναι 0,5°C ή 7°C.

Μπορεί να μετρηθεί τοποθετώντας ένα θερμόμετρο στο στόμα, στο ορθό, κάτω από τον βραχίονα, στην ουροδόχο κύστη, εντός των κοιλοτήτων της καρδιάς, ή στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού.

Η θερμοκρασία απευθυσμένου είναι συνήθως από 0,28° έως 0,56°C υψηλότερη από του στόματος. Η μασχαλιαία θερμοκρασία είναι περίπου 0,28°C χαμηλότερη από του στόματος.

Η θερμοκρασία του σώματος εκφράζει την ισορροπία μεταξύ παραγωγής και απώλειας θερμότητας.

Υποθερμία είναι η πτώση της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος σε επίπεδα χαμηλότερα των 35 °C.

Υπερθερμία παρατηρείται από υπερβολική παραγωγή ή πρόσληψη θερμότητας, μειωμένη αποβολή θερμότητας ή συνδυασμό αυτών.

Η θερμοκρασια επηρεάζεται και από την σωματική άσκηση, την θερμοκρασία περιβάλλοντος, την ηλικία, την ορμονική δραστηριότητα, τον μεταβολισμο και την διατροφή μας.

Πηγές

Μουντοκαλάκη Θ., “Διαφορική διάγνωση”, επιστημονικές εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε., τρίτη έκδοση, Αθήνα 2002.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.