Σύνδρομο WOLFF-PARKINSON-WHITE

Το σύνδρομο WOLFF-PARKINSON-WHITE είναι ένας τύπος αρρυθμίας που οφείλεται στην εκ γενετής ύπαρξη ενός επιπρόσθετου τμήματος (δεματίου) μυοκαρδιακού ιστού, που συνδέει τους κόλπους με τις κοιλίες (παραπληρωματικό δεμάτιο, δεμάτιο του Kent).

Η συχνότητα του WPW στο γενικό πληθυσμό είναι 1-3/1000 και μπορεί να φτάσει το 5,5/1000 μεταξύ των συγγενών ατόμων με WPW.

Επίσης, 40% των βρεφών με WPW χάνουν την προδιέγερση μέσα στο πρώτο έτος ενώ ένα ποσοστό παιδιών από 0-26% χάνουν την προδιέγερση σε μια πενταετία.

Ένας αριθμός περιπτώσεων και περιστατικών που φέρουν το σύνδρομο οφείλεται στην μετάλλαξη του PRKAG2 σε συνδυασμό με διάφορους εξωγενείς παράγοντες, όπως φάρμακα, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, αλκοόλ, καφεϊνη, συνυπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, κόπωση, που επιτείνουν την εμφάνιση των αρρυθμιών.

Οι αρρυθμίες που παρατηρούνται είναι ποικίλες, και η σημασία τους στην ιατρική παρακολούθηση και αξιολόγηση σπουδαία, καθώς μπορεί να μην είναι τόσο αθώες και να οδηγήσουν στον θάνατο.

Κλινική εικόνα

Το 40% των ατόμων που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο μπορεί να μην αναπτύσσουν συμπτώματα.

Ωστόσο μπορεί να συνυπάρχουν τα παρακάτω:
Αίσθημα παλμών
Αιφνίδια απώλεια αισθήσεων
Πολυουρία
Επιδείνωση συμπτωματολογίας σε προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση
Αιφνίδιος θάνατος (νέα άτομα)

Διάγνωση

Γίνεται με τον υπέρηχο καρδιάς και το ηλεκτροκαρδιογράφημα, όπου η ύπαρξη εμφανούς παραπληρωματικού δεματίου συνοδεύει την παρουσία χαρακτηριστικών ηλεκτροκαρδιογραφικών αλλαγών, με κυριότερη την ύπαρξη κύματος δ (δέλτα).

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.