Σύνδρομο «κενής ρινός».

Ο όρος «σύνδρομο κενής ρινός » χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την υποκειμενική αίσθηση της ρινικής απόφραξης και  μια σειρά συμπτωμάτων δευτεροπαθούς ατροφικής ρινίτιδας τα οποία ανέφεραν ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε ολική ή μερική κογχοτομή της κάτω ή και της μέσης ρινικής κόγχης.

Τα συνοδά ανφέρομενα συμπτώματα είναι η ξηρότητα ρινικού βλεννογόνου, η δύσπνοια, οι διαταρραχές όσφρησης και γεύσης.

Η ρινομανομετρία και η ακουστική ρινομετρία επιβεβαιώνει συνήθως τη βατότητα της ανώτερης αναπνευστικής οδού και καταδεικνύεται η μείωση των ρινικών αντιστάσεων από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Η διάγνωση στηρίζεται και στην υποκειμενικότητα των συμπτωμάτων του ασθενή.

Πηγές

Scheithauer MO. Surgery of the turbinates and “empty nose” syndrome. GMS Curr Top Otorhinolaryngol Head Neck Surg. 2010;9:Doc03

Delden MR van, Cook PR, Davis WE. Endoscopic partial inferior turbinoplasty. Otolaryngol Head Neck Surg. 1999;121(4):406-9.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.