Συγγενείς και επίκτητες διαταραχές της ανάπτυξης των μαστών

Οι συγγενείς και επίκτητες διαταραχές της ανάπτυξης των μαστών μπορεί να γίνουν για πρώτη φορά εμφανείς αμέσως μετά τη γέννηση, κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία ή σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη νεαρή ενήλικο ζωή.

Οι διαταραχές της διάπλασης των μαστών διακρίνονται σε συγγενείς και επίκτητες και περιλαμβάνουν την παρουσία υπεράριθμων μαστών και/ή θηλών, την απουσία του ενός ή και των δύο μαστών, την υποπλασία ή την υπερτροφία και τις διαταραχές του σχήματος ή της εμφάνισης.

Η λήψη πλήρους ιστορικού μαζί με την πραγματοποίηση λεπτομερούς φυσικής εξέτασης είναι απαραίτητες σε κάθε περίπτωση και πολύ συχνά αρκούν από μόνες τους για να τεθεί η διάγνωση, αν και ελάχιστη, η πιθανότητα καρκίνου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα

Ως καλύτερος χρόνος εξέτασης του μαστού θεωρείται το πρώτο ήμισυ του καταμήνιου κύκλου, επειδή οι μαστοί είναι λιγότερο συμφορημένοι, με αποτέλεσμα να είναι μικρότεροι σε μέγεθος και λιγότερο ευαίσθητοι και επώδυνοι στην ψηλάφηση

Επειδή η μαστογραφία συνδέεται και με τον θεωρητικό κίνδυνο καρκινογένεσης, προτιμότερη απεικονιστική μέθοδος στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι η υπερηχογραφία.

Πηγές

Lynch MJ, Butler CE. Congenital and acquired disorders of breast development and growth. In: Singletary, Robb, Hortobagyi (eds). Advanced Therapy of breast disease, Second Edition. Hamilton, London: BC Decker Inc 2004; 13-24.

Eddy DM, Hasselblad V, McGivney W, Hendee W. The value of mammography screening in women under age 50 years. JAMA 1988; 259:1512-1519.

Fieg SA. Radiation risk from mammography: is it clinically significant. AJR 1984; 143:469-475.

Baral E, Larsson LE, Mattsson B. Breast cancer following irradiation of the breast. Cancer 1977; 40:2905-2910.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.