Ο σφυροβραχιόνιος δείκτης είναι ο λόγος της συστολικής πίεσης του αίματος στον αστράγαλο προς τη συστολική πίεση του βραχίονα.
Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους ευρύτερα διαθέσιμους δείκτες αθηροσκλήρωσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου ενός ατόμου.
Ο σφυροβραχιόνιος δείκτης είναι επίσης ένα διαγνωστικό εργαλείο για τη διάγνωση της περιφερικής αρτηριακής νόσου των κάτω άκρων.
Ο σφυροβραχιόνιος δείκτης προβλέπει την εμφάνιση στηθάγχης, εμφράγματος του μυοκαρδίου, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ή ενδαρτηρεκτομής.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στα άνω και στα κάτω άκρα. Αυτό προϋποθέτει ο εξεταζόμενος να είναι ξαπλωμένος. Στη συνέχεια μετράται η αρτηριακή πίεση και στα τέσσερα άκρα, με τη χρήση περιχειρίδας και μιας συσκευής doppler.
Η περιφερική αγγειοπάθεια, όπως και η στεφανιαία νόσος, μπορεί να μην έχει συμπτώματα, παρά μόνο όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο. Είναι απαραίτητη λοιπόν η αναζήτηση της σε όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της όπως καπνιστές, διαβητικούς ασθενείς, άτομα με προβλήματα παχυσαρκίας ή καρδιολογικά προβλήματα.
Η μέτρηση παθολογικού σφυροβραχιόνιου δείκτη αποτελεί το έναυσμα για περαιτέρω έλεγχο του καρδιαγγειακού συστήματος και των παραγόντων κινδύνου.
Πηγές
European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice (version 2012) European Heart Journal (2012) 33, 1635–1701
ESC Guidelines on the diagnosis and treatment of peripheral artery diseases European Heart Journal (2011) 32, 2851–2906