Προλακτίνη

Η προλακτίνη (PRL) είναι μία ορμόνη (πρωτεΐνη) που στον άνθρωπο κωδικοποιείται από το γονίδιο PRL .

Παράγεται στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης, και η έκκρισή της ρυθμίζεται κυρίως από ανασταλτικούς παράγοντες της προλακτίνης του υποθαλάμου, τη ντοπαμίνη, τη TRH, το αγγειοδραστικό εντερικό πεπτίδιο, την ωκυτοκίνη.

Η προλακτίνη, διεγείρει τους μαστικούς αδένες για την παραγωγή γάλακτος (γαλουχία) και τον πολλαπλασιασμό των πρόδρομων ολιγοδενδροκυττάρων που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό των επιστρώσεων της μυελίνης στους νευράξονες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η προλακτίνη έχει επίσης μια σειρά και από άλλες επιδράσεις όπως η συμβολή της στην επιφανειοδραστική σύνθεση των εμβρυικών πνευμόνων στο τέλος της κύησης και στην ανοσολογική ανοχή του εμβρύου από το μητρικό οργανισμό κατά την εγκυμοσύνη.

Η έκκριση της προλακτίνης αυξάνεται κάτω από συνθήκες σωματικού ή ψυχικού stress, καθώς και στην οξεία φάση μιας πάθησης.

Η μέτρηση της προλακτίνης στον ορό χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση των όγκων της υπόφυσης, της αμηνόρροιας, της γαλακτόρροιας, της υπογονιμότητας και του υπογοναδισμού καθώς και στην παρακολούθηση της θεραπείας όγκων που παράγουν προλακτίνη.

G. L. Noel, H. K. Suh, J. G. Stone, and A. G. Frantz, “Human prolactin and growth hormone release during surgery and other conditions of stress,” J Clin Endocrinol Metab, vol. 35 Dec 1972.

G. Van den Berghe, F. de Zegher, and P. Lauwers, “Dopamine and the sick euthyroid syndrome in critical illness,” Clin Endocrinol (Oxf), vol. 41,Dec 1994.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.