Πνευμονίτιδα υπερευαισθησίας

Η πνευμονίτιδα υπερευαισθησίας είναι μια διάμεση πνευμονοπάθεια.

Οφείλεται σε συνδυασμένη τύπου ΙΙΙ και IV αντίδραση με κοκκιωματώδη φλεγμονή.

Αν και πολλά άτομα εκτίθενται σε περιβαλλοντικά αντιγόνα που είναι γνωστό ότι προκαλούν πνευμονίτιδα, μόνο το 5–15% αναπτύσσουν τη νόσο.

Η φαινοτυπική έκφραση της νόσου εξαρτάται από περιβαλλοντικούς συμπαράγοντες όπως ιούς, και/ή γενετικούς και ανοσιακούς συμπαράγοντες του ξενιστή.

Η διάγνωση στηρίζεται στην μέτρηση της περιβαλλοντικής έκθεσης, στις λειτουργικές δοκιμασίες πνευμόνων, στις απεικονιστικές εξετάσεις, στην ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων στον ορό, στο λεμφοκυτταρικό πολλαπλασιασμό επαγόμενο από αντιγόνα και στην βιοψία πνεύμονα.

Πηγές

Agache IO, Rogozea L. Management of hypersensivity pneumonitis. Clin Transl Allergy 2013;3:5.

Barrera L, Mendoza F, Zuniga J, Estrada A, Zamora AC, Melendro EI et al. Functional diversity of T cell subpopulations in subacute and chronic hypersensitivity pneumonitis. Am J Respir Crit Care Med 2008;177: 44- 55.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.