Πλειοτροπίνη

Η πλειοτροπίνη (ΡΤΝ) είναι ένας αυξητικός παράγοντας.

‘Εχει υψηλή συγγένεια με την ηπαρίνη.

Εκφράζεται στον εμβρυικό και νεανικό χόνδρο.

Επίσης  ελέγχεται εξελικτικά στο νευρικό σύστημα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του και διαφοροποιείται ανάλογα με το στάδιο.

Φαίνεται ακόμα να συμμετέχει στην ανάπτυξη και ωρίμανση του εγκεφάλου, στην επαγωγή, την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των νευριτών και των νευρομυικών συνάψεων.

Η πλειοτροπίνη μπορεί να επηρεάζει τη μορφογένεση των κυττάρων Purkinje και τη διαφοροποίηση της γλοίας Bergmann και να ανιχνευτεί στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Πηγές

Kuo M.D., Oda Y., Huang J.S., Huang S.S. (1990) Amino acid sequence and characterization of a heparin binding neurite-promoting factor (p18) from bovine
brain. The Journal of Biological Chemistry, 265, 18749-18752.

Chang M.H., Chang C.J., Hwang S.P.L., Lu I.C.,Lin C.M., Kuo T.F., Chou C.M. (2004) Zebrafish heparin-binding neurotrophic factor enhances neurite outgrowth during its development. Biochemical and Biophysical Research Communications, 321, 502-509.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.