Πυαρ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει το θηλασμό του νεογέννητου άμεσα και εντός μιας ώρας από τον τοκετό.

Πρόκειται για το γάλα που παράγεται από την 1η ως την 4η ημέρα ζωής στα πλαίσια της γαλακτογένεσης Ι.

Η σύστασή του είναι ιδιαίτερα υψηλή σε νάτριο, χλώριο, πρωτεΐνες (κυρίως ανοσοσφαιρίνες), λευκοκύτταρα, λακτοφερρίνη, επιδερμιδικό αυξητικό παράγοντα, και καροτίνη, μια πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α, που δίνει και το κίτρινο χρώμα στο πύαρ.

Η συγκέντρωση του λίπους, της καζεΐνης και της λακτόζης είναι αντίθετα χαμηλή.

Επίσης, η ποσότητά του είναι μικρή αλλά η αξία του μοναδική αφού περιέχει ανοσοσφαιρίνες και ανοσοποιητικούς παράγοντες που προστατεύουν το μωρό από αλλεργίες, λοιμώξεις.

Το πύαρ, μετά την τρίτη περίπου ημέρα από τον τοκετό, γίνεται μεταβατικό γάλα και μεταξύ της έβδομης και δέκατης ημέρας γίνεται ώριμο γάλα.

Πηγές

WHO. The International Code of Marketing of Breast-milk Substitutes [Internet]. Geneva, Switzerland: World Health Organization; 1981.

WHO. Baby Friendly Hospital Nutrition [Internet]. Διαθέσιμο σε : http://www. who.int/nutrition/topics/bfhi/en/

Pediatr Clin North Am. 2013 Feb;60 (1):49-74.

Barash JR, Hsia JK, Arnon SS, Presence of Soil-Dwelling Clostridia in Commercial Powdered Infant Formulas. J Pediatr. 2010 Mar;156 (3):402-8.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.