Νευραλγία Τριδύμου

Η Νευραλγία Τριδύμου είναι μια επώδυνη κατάσταση που συνήθως προσβάλει την μία πλευρά του προσώπου.

Συμβαίνει αυτόματα ωστόσο μερικές φορές σχετίζεται με  τραύμα ή οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Η κλασσική κλινική εικόνα της νευραλγίας του τριδύμου αποτελείται απο παροξυσμικές, σύντομες αλλά πάρα πολύ επώδυνες προσβολές που διαρκούν μερικά δεύτερα ή λεπτά. Υπάρχει η  trigger zone, μία πολύ ευαίσθητη περιοχή κατά μήκος της διαδρομής του κλάδου ή κλάδων του νεύρου, όπου μία μικρή πίεση, αλλαγή θερμοκρασίας ή και απαλή αφή μπορεί να πυροδοτήσει μία προσβολή με αποτέλεσμα τον δριμύ αυτόν πόνο.

 Ανάλογα με το που συμβαίνει υπάρχουν συνηθισμένοι ερεθιστικοί παράγοντες που φαίνεται να προκαλούν ή να επιδεινώνουν τον πόνο όπως:

 

  • Η αφή του προσώπου
  • Το βούρτσισμα των δοντιών
  • Η μάσηση της τροφής , η κατάποση ή η ομιλία
  • Το ξύρισμα
  • Η επαφή του προσώπου με το νερό κατά τη διάρκεια του μπάνιου
  • Η επαφή δοντιού ή χειλιού με την γλώσσα
  • Το αίσθημα από ένα ελαφρύ αεράκι στο πρόσωπο
  • Μερικές φορές τίποτα από όλα αυτά.

 

Η ένταση του πόνου είναι ιδιαίτερη και εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, σε άτομα ηλικίας άνω των 60. Συνήθως δεν υπάρχει κληρονομικότητα. Μπορεί να δίνει  έντονα συμπτώματα για μια περίοδο, μετά να σταματά εντελώς και στη συνέχεια  πάντοτε να επανεμφανίζεται   συνήθως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Η πιο κοινά αποδεκτή θεωρία της αιτίας της νευραλγίας τριδύμου είναι η αγγειακή συμπίεση. Υπάρχουν αγγεία που συνοδεύουν το νεύρο και  αν προκαλέσουν πίεση σε αυτό τότε μπορεί να προκληθεί πόνος. Επίσης ,  παθήσεις απομυελίνωσης όπως η πολλαπλή σκλήρυνση μπορούν να προκαλέσουν νευραλγία τριδύμου  επί προσβολής του τριδύμου νεύρου. Τέλος υπάρχει αντιπαράθεση για το αν η μεθερπητική νευραλγία μπορεί να σχετίζεται με αυτή την πάθηση.

Διάγνωση

Τις περισσότερες φορές πρέπει να αποκλειστούν άλλα πιθανά αίτια πόνου.

Για αυτό θα χρειαστεί η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου με σκιαγραφικό για να αποκλειστεί η πιθανότητα όγκου ή αγγειακής ανωμαλίας που ασκεί πίεση στο νεύρο. Επίσης με αυτή την εξέταση μπορεί να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά της πολλαπλής σκλήρυνσης. Είναι σημαντικό ο ασθενής να προσκομίζει την μαγνητική τομογραφία όταν ζητά την γνώμη του νευροχειρουργού.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.