Το μαγνήσιο είναι σημαντικό συστατικό των μαλακών ιστών και των οστών.
Μπορεί να συμμετέχει στην σύνδεση ορμονών με τον υποδοχέα τους, στην μεταφορά σημάτων των κυττάρων, στην μετακίνηση των νευροδιαβιβαστών, στην μεταφορά των ιόντων, στην μυϊκή σύσπαση και στην νευρωνική δραστηριότητα.
Η βιολογική σημασία του μαγνησίου είναι καθοριστική για πολλές ενζυμικές και άλλες κυτταρικές λειτουργίες και συμβάλει στην ομοιόσταση και τις αντιδράσεις του μεταβολισμού.
Η μέτρηση των επιπέδων μαγνησίου χρησιμοποιείται ως δείκτης για την μεταβολική δραστηριότητα του σώματος και την εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας.
Πλουσιότερες τροφές σε μαγνήσιο είναι τα φρέσκα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα μη επεξεργασμένα δημητριακά και το κόκκινο κρέας.
Πηγές
Whang R, Hampton EM, Whang DD. Magnesium homeostasis and clinical disorders of magnesium deficiency.
Ann Pharmacother 1994; 28: 220-5.
Kelepouris E, Agus ZS. Hypomagnesemia: renal magnesium handling. Semin Nephrol 1998; 18: 58-73.