Kαρκίνος του Παγκρέατος

Ο καρκίνος του παγκρέατος στο 80% των ασθενών εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο. Είναι μια ασθένεια στην οποία ανώμαλα (καρκινικά) κύτταρα εμφανίζονται στον παγκρεατικό ιστό. Στην Ευρώπη, είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος και το 4ο αίτιο θανάτου από καρκίνο.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ για τον Καρκίνο (JNCI), η εκδήλωση διαβήτη τύπου 2«προειδοποιεί» για τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης παγκρεατικού καρκίνου έως και τρία χρόνια αργότερα. Η πρόσφατη διάγνωση για διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσαν οι ερευνητές, συσχετίζεται με 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας. Ο παγκρεατικός καρκίνος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους καρκίνους.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου δεν αποτελούν από μόνοι τους το αίτιο. Ωστόσο είναι σημαντικό να τους γνωρίζουμε.

Ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις είναι γνωστό ότι σχετίζονται με καρκίνο του παγκρέατος. Οι περισσότεροι παγκρεατικοί καρκίνοι παρουσιάζουν μεταλλάξεις στα γονίδια KRAS (80%), p53 (50%) και p16, που σχετίζονται με τον έλεγχο της ανάπτυξης του όγκου. Άλλα γονίδια που εμφανίζουν μεταβολές ή μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον καρκίνο του παγκρέατος είναι το CDKN2 (90%) και το DPC4/Smad4 (50%). Το BRCA2 είναι ένα ακόμα γονίδιο, οι μεταλλάξεις του οποίου οδηγούν στο σύνδρομο του κληρονομικού καρκίνου μαστού και ωοθηκών.

-Σπάνια κληρονομικά σύνδρομα όπως η κληρονομική παγκρεατίτιδα, το σύνδρομο Peutz-Jeghers, το άτυπο οικογενές σύνδρομο με πολλαπλούς σπίλους μελάνωμα (FAMMM), το σύνδρομο κληρονομικού καρκίνου μαστού και ωοθηκών και ο κληρονομικός μη-πολυποδοειδής καρκίνος του παχέος εντέρου (HNPCC ή σύνδρομο Lynch) συνδυάζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης παγκρεατικού καρκίνου.

-Ιστορικό καρκίνου

-Κάπνισμα

-Αλκοόλ

-Παχυσαρκία

-Διαβήτης

-Χρόνια παγκρεατίτιδα

 

Συμπτώματα

-Σημεία/εμφάνιση ίκτερου

-Κατάθλιψη

-Ναυτία

-Πόνοι στην κοιλιακή χώρα

-Ανεξήγητη απώλεια βάρους

-Διάρροια

-Στεατόρροια

-Πόνοι στην μέση της πλάτης

-Διαβήτης

-Εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση

 

Διάγνωση

Η διάγνωση πραγματοποιείται από τα συμπτώματα, την κλινική εικόνα του ασθενή και τα απεικονιστικά και εργαστηριακά ευρήματα.

Ζητούνται από το ειδικό γιατρό:

-Υπέρηχος κοιλίας

-Ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα

-Μαγνητική τομογραφία

Παγκρεατογραφία

-Αξονική τομογραφία

-Βιοψία δείγματος ιστού

-CA 19.9

 

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη εντόπισαν ένα βιολογικό δείκτη για τον καρκίνο του παγκρέατος στο αίμα, θέτοντας έτσι τις βάσεις για έγκαιρη διάγνωση της νόσου με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έχουν εκδηλώσει καρκίνο στο πάγκρεας διαθέτουν στο αίμα τους μια πρωτεΐνη που ονομάζεται GPC1 (glypican-1). Η πρωτεΐνη αυτή εμπεριέχεται σε εξωσώματα, μικρούς σάκους που περιλαμβάνουν γενετικές πληροφορίες με τη μορφή DNA και RNA και εκκρίνονται από όλα τα είδη κυττάρων. Τα εξωσώματα που προέρχονταν από υγιή κύτταρα δεν περιείχαν την πρωτεΐνη GPC1, σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων.

Η Σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.

 

Πηγές

https://www.pancreaticcancereurope.eu/files/user_upload/downloads/greek/RPP-061-15_Infographic_PC_Greek.pdf

https://www.esmo.org/content/download/51144/948658/file/ESMO-ACF-Greek-Panceratic-Cancer-Guide-for-Patients.pdf

https://www.onmed.gr/ygeia/story/331519/o-karkinos-sto-pagkreas-tha-entopizetai-syntoma-me-aimatologiki-eksetasi

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.