Η “στενή σχέση” της πιτυρίδας με τον μύκητα Malassezia furfur…

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι στο τριχωτό των ανθρώπων με πιτυρίδα και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, υπάρχει ανισορροπία στο μικροβίωμα, σε σχέση με το μικροβίωμα ενός υγιούς τριχωτού.

Η πιτυρίδα είναι οι ξηρές, λευκές νιφάδες του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής και έχει στενή σχέση με τον μύκητα Malassezia furfur, που ζει σαπροφυτικά στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Ο μύκητας Malassezia, πήρε την ονομασία του από τον Γάλλο μικροβιολόγο Λουί-Σαρλ Μαλασέζ, και είναι ιδιαίτερα πολυπληθής στις πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες περιοχές, όπως το τριχωτό. Σε συνθήκες μπορεί να πολλαπλασιάζεται και να προκαλεί φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της προκαλεί και την εμφάνιση πιτυρίδας.

Ο πολλαπλασιασμός του μύκητα σχετιζεται με την ξηρότητα και την λιπαρότητα του δέρματος, με τις συνθήκες υγιεινής, με την ψωρίαση, το έκζεμα, την ευαισθησία του δέρματος σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών, με τις ορμονολογικές και τις νευρολογικές διαταραχές, με το χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ταυτοποίηση του μύκητα γίνεται μετά από καλλιέργεια των δερματικών βλαβών από το τριχωτό της κεφαλής.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Διαγνωστικό Test Covid-19

Αξιόπιστα και με ασφάλεια από το σπίτι σας

Θέλετε να μάθετε άμεσα, αξιόπιστα και από την ασφάλεια του σπιτιού σας αν νοσείτε από τον νέο κορωνοϊό COVID-19;

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.