Εχινόκοκκος

Η εχινοκοκκίαση είναι παρασιτική νόσος του ανθρώπου και των ζώων, τόσο των σαρκοφάγων (σκύλος, λύκος, τσακάλι κ.ά) όσο και των φυτοφάγων (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι).

Ήταν γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη και μόλις το 1758 ο Goeze πιστοποίησε τη σχέση ανάμεσα στο παράσιτο και τις εμφανιζόμενες κύστεις της εχινοκόκκου ταινίας.

Η νόσος προκαλείται από παράσιτα με μορφή ταινίας μικρού μήκους, που ανήκουν στο γένος Echinicoccus, το οποίο περιλαμβάνει το Echinococcus Granulosus, το Echinococcus Unilocuratis και το Echinococcus Cistius.

Στην Ελλάδα συναντιέται το είδος Granulosus, ενώ η παρουσία της νόσου έχει ενδημικό χαρακτήρα σε χώρες γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Επιδημικό χαρακτήρα μπορεί να αποκτήσει με την αυξημένη μετακίνηση μεγάλου αριθμού πληθυσμού από χώρες όπου συνεχίζει να ενδημεί το παράσιτο προς χώρες όπου η νόσος είχε σχεδόν εξαλειφθεί και τα τελευταία χρόνια θεωρούνταν σπάνια

Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί από δύο κύριους τύπους της νόσου, την κυστική εχινοκοκκίαση και την κυψελιδική εχινοκοκκίαση.

Η εχινοκοκκίαση είναι μια παρασιτική λοίμωξη κοινή μεταξύ ασθενών που έρχονται σε επαφή με πρόβατα ή βοοειδή. Τα σκυλιά μπορεί να αποτελέσουν τον τελικό ξενιστή για τον ενήλικο σκώληκα. Τα σκυλιά μολύνονται τρώγοντας τα εντόσθια των ζώων ή και άλλα τμήματα του ζώου. Τα παιδιά είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την κατάποση των αυγών που αποβάλλονται από τα σκυλιά, λόγω της στενής επαφής τους με τα σκυλιά τους. Οι άνθρωποι είναι ο ενδιάμεσος ξενιστής.

Τα αυγά μεταδίδονται μέσω του αίματος και σχηματίζουν κύστεις στο ήπαρ και σε άλλα μέρη του σώματος όπως την καρδιά, τους πνεύμονες και τα οστά. Μπορεί να χρειαστούν 5-20 χρόνια για μια κύστη να αναπτυχθεί αρκετά ώστε να προκαλέσει συμπτώματα.

Συμπτώματα

 • Κοιλιακό άλγος

 • Δύσπνοια

 • Βήχα

 • Κίτρινη χροιά δέρματος

Διάγνωση

 • Υπέρηχος

 • Αξονική και μαγνητική τομογραφία

 • Βιοψία

 • Αναζήτηση αντισωμάτων με εξετάσεις αίματος

Απομάκρυνση της κύστης δεν μειώνει δραματικά τον τίτλο των αντισωμάτων. Μπορεί να επιμένουν για χρόνια.

Μέτρα πρόληψης

 • Πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών κυρίως αυτών που τρώγονται ωμά.
 • Καλό πλύσιμο των χεριών ειδικά μετά από περιποίηση ζώων και καλλιέργεια λαχανόκηπων.
 • Σε καμία περίπτωση να μη ταΐζουμε τους σκύλους με ωμά ή σχεδόν άψητα σπλάχνα ζώων

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.