Διαταραχές Εμμήνου Ρύσης

Ως έμμηνος ρύση, ορίζεται η περιοδική απόπτωση του ενδομητρίου της γυναίκας κάθε μήνα λόγω ορμονικών μεταβολών

Η πρώτη ηµέρα της εµµηνορρυσίας ορίζεται ως η πρώτη ηµέρα του κύκλου και η ηµέρα αµέσως πριν την επόµενη έµµηνο ρύση ορίζεται ως η τελευταία. Ο κύκλος µπορεί να διαρκεί από 21 ως 40 ηµέρες µε µέση διάρκεια τις 28 ηµέρες, ενώ η ίδια η έµµηνος ρύση µπορεί να διαρκεί από 1 ως 8 ηµέρες µε µέση διάρκεια τις 4 ως 5 ηµέρες.

Στις διαταραχές περιόδου περιλαμβάνονται η αμηνόρροια – ολιγοαμηνόρροια κατα την οποία ο κύκλος είναι μεγαλύτερος του φυσιολογικού και μπορεί να διακόπτεται για ένα διάστημα 6 μηνών, την μηνορραγία, κατά την οποία, η ποσότητα του αίματος είναι μεγάλη , την μητρορραγία, που χαρακτηρίζεται από τακτή αιμορραγία και την δυσμηνόρροια που συνοδεύεται από  πόνους περιόδου, κεφαλαλγία, ναυτία, ίλιγγο.

Οι διαταραχές περιόδου μπορεί να οφείλονται σε κύηση, σε υπερπλασία ενδομήτριου,  εμμηνόπαυση, παθήσεις θυρεοειδούς, φλεγμονώδη νοσήματα πυέλου,  ινομυώματα, πολύποδες, κύστεις ωοθηκών, πολυκυστικές ωοθήκες, καρκίνο μήτρας, προλακτίνωμα,  διαταραχές στον μεταβολισμό, stress, κακές διατροφικές συνήθειες, υπερβολική άσκηση,  χρήση φαρμάκων.

Ο έλεγχος για την διάγνωση της αιτίας των διαταραχών περιόδου περιλαμβάνει την κλινική γυναικολογική εξέταση, Τest PAP, κολπικό υπέρηχο, έλεγχο ορμονών FSH, LH, TSH, T3, T4, antiTPO, antiTG, προλακτίνης, τεστοστερόνης, προγεστερόνης.

Πηγές

Robert M. Berne, Mathiew N. Levy. Αρχές Φυσιολογίας τόµος ΙΙ. Ηράκλειο: Πανεπιστηµιακές εκδόσεις Κρήτης 2002.

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.