Δερματικός λειχήνας

Ο δερματικός λειχήνας είναι χρόνιο υποτροπιάζον εξάνθημα.

Η ακριβής αιτία του είναι άγνωστη και διάφορες θεωρίες προσπαθούν να την προσδιορίσουν. Κάποιες από αυτές συσχετίζουν την εμφάνιση του με την εμφάνιση ενός ιού, ενός αυτοάνοσου νοσήματος, με την έκθεση του δέρματος στην ακτινοβολία ή στις επιβλαβής φαρμακευτικές ουσίες.

Τα συμπτώματα του, εξαρτώνται από τη θέση εμφάνισής του.

Ο Ομαλός λειχήνας δέρματος εμφανίζεται με μοβ κηλίδες στα άνω και κάτω άκρα και στην πλάτη. Ο υπερτροφικός, παρουσιάζεται με παχιές, κοκκινοκαφέ βλάβες, συνήθως στις κνήμες.

Ο λειχήνας βλεννογόνων παρατηρείται στο στόμα με εξάνθημα, στα χείλη και στην γλώσσα και ο λειχήνας γεννητικών οργάνων παρουσιάζεται στα γυναικεία και ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα και συσχετίζεται με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Μπορεί επίσης ο ομαλός λειχήνας να παρουσιαστεί στα νύχια ή και στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και σε ένα οποιαδήποτε σημείο δέρματος μετά από φλεγμονή.

Για την διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση του ο θεράπων ιατρός μπορεί να ζητήσει βιοψία ή ακόμα μικροσοπική εξέταση της βλάβης και καλλιέργεια.

Πηγές

Lewis FM. Vulval lichen planus. Br J Dermatol 1998: 138: 569–575.

Moyal-Barracco M, Edwards L. Diagnosis and therapy of anogenital lichen planus. Dermatol Ther 2004: 17: 38–46

Burrows LJ, Creasey A, Goldstein AT. The treatment of vulvar lichen sclerosus and female sexual dysfunction. J Sex.Med.2011:8(1): 219–222.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.