Aποτελεί σύμπλεγμα βιταμινών, που ανήκουν οι ενώσεις των τοκοφερολών (α, β, γ και δ) με δραστικότερη την α-τοκοφερόλη.
Σημαντικό μέρος της χάνεται κατά την επεξεργασία λιπών και ελαίων.
Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
Επίσης συμβάλλει στην ανάπτυξη και αναπαραγωγή, στην προστασία των ευοξείδωτων συστατικών των οργανισμών και των πολύτιμων συστατικών τροφίμων από οξείδωση.
Οι τροφές που περιέχουν βιταμίνη Ε είναι τα φυτικά έλαια, το αβοκάντο, το σπανάκι, οι ελιές, τα σπαράγγια, τα πράσινα λαχανικά, το μοσχάρι, οι ξηροί καρποί, τα αμύγδαλα.
Η έλλειψη βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, προβλήματα στην όραση και μουδιάσματα.