Αντιδραστική Αρθρίτιδα

Ως αντιδραστική αρθρίτιδα (ReA) χαρακτηρίζεται η οξεία φλεγμονή των αρθρώσεων η οποία ακολουθεί λοιμώξεις αναπτυσσόμενες σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος.

Οι κύριοι παράγοντες οι οποίοι φαίνεται ότι συμβάλλουν στην αιτιοπαθογένεση της ReA είναι το γενετικό υπόβαθρο, η παρουσία και η αλληλεπίδραση βακτηριδίων  μέσα στις αρθρώσεις και η τοπική ανοσοαπάντηση έναντι αυτών.

Η αντιδραστική αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε όλο το σώμα και ειδικά στη σπονδυλική στήλη. Σε πολλούς ασθενείς ενεργοποιείται από  λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας, του κόλπου.

Μία άλλη μορφή αντιδραστικής αρθρίτιδας προκαλείται από μία λοίμωξη του γαστρεντερικού σωλήνα που οφείλεται στην κατανάλωση τροφής μολυσμένης με βακτήρια.

Τα βακτήρια που συνδέονται συχνότερα με την αντιδραστική αρθρίτιδα είναι τα Chlamydia trachomatis, Salmonella, Shigella, Yersinia και Campylobacter.

Έχει παρατηρηθεί πως το ανθρώπινο αντιγόνο των λευκοκυττάρων (HLA) B27,  αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει αντιδραστική αρθρίτιδα. Ωστόσο το γεγονός ότι κάποιος είναι φορέας του γονιδίου HLA B27 δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα εμφανίσει αντιδραστική αρθρίτιδα.

Η αντιδραστική αρθρίτιδα συνήθως εμφανίζεται με φλεγμονή του ουρογεννητικού συστήματος, των αρθρώσεων και των οφθαλμών,στοματικά έλκη, εξανθήματα του δέρματος, πόνο και οίδημα στα γόνατα,στους αστραγάλους και τα πόδια, σπονδυλίτιδα ή ιερολαγονίτιδα. επιπεφυκίτιδα, ραγοειδίτιδα.

Διαγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την συμπτωματολογία και την κλινική εικόνα του ασθενούς. Ο ιατρός θα συστήσει εργαστηριακές εξετάσεις ανάλογα με τα συμπτώματα για να επιβεβαιώσει τη νόσο.

  • Ανίχνευση HLA B27
  • RF
  • Aντιπυρηνικά αντισώματα
  • Γενική αίματος
  • ΤΚΕ
  • CRP
  • Καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος
  • Καλλιέργεια κολπίκου επιχρίσματος
  • Καλλιέργεια ούρων
  • Καλλιέργεια κοπράνων

 

Πηγές

Aho Κ, Ahvonen P, Alkio P. HLA-27 in reactive arthritis following infection. Ann Rheum Dis 1975

Amor B. Chlamydia and Reiter’s Syndrome. Br J Rheumatol 1983

Arnett FC, McClusky OE, Schacter BC. Incomplete Reiter’s syndrome: discriminating features and HLA-W27 in diagnosis. Ann Int Med 1976

HakansonU, Lon B, Eitrem B,Winblad. S. HLA-27 and reactive arthritis in an outbreak of salmonellosis. Tissue Antigens 1975

Herzer P. Reactive arthritides associated with enteric infections. EULAR Bulletin 1989

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.