Αντιγήρανση …H νέα πρόκληση για την Ιατρική…¨η μάχη με τα σημάδια¨.

Η γήρανση, πολλές φορές έρχεται αμείλικτα τόσο γονιδιακά, όσο και λόγω των επιδράσεων του περιβάλλοντος.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γήρανσης του δέρματος είναι οι ρυτίδες, οι δυσχρωμικές αλλοιώσεις, η κίτρινη χροιά του δέρματος με το πέρασμα του χρόνου, η απώλεια της υγρασίας και της ελαστικότητας του δέρματος, η πάχυνση, οι ευρυαγγείες, η χαλάρωση. Μπορεί όμως να υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες της γήρανσης, όπως υπερκερατώσεις και καρκινώματα δέρματος.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά, με το μεγευθυντικό μας φακό…αυτά τα παραπάνω χαρακτηριστικά σημάδια του δέρματός μας.

Έχει υπολογισθεί ότι το 90% των ρυτίδων οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία.Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος. Οι βάσεις για τη γήρανση του δέρματος από το φως εγκαθίστανται ήδη από την ηλικία των 18 ετών.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη γένεση των ρυτίδων, είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα του προσώπου. Με τον τρόπο αυτό δεν αφήνει σημαντικές θρεπτικές ουσίες να φτάσουν στα στρώματα του δέρματος του προσώπου.

Η συνεχής εισπνοή και εκπνοή του καπνού δημιουργεί κάθετες γραμμώσεις στο άνω χείλος και ζαρώματα γύρω από τα μάτια. Επίσης το κάπνισμα είναι αιτία αυξημένης παραγωγής ελευθέρων ριζών οξυγόνου οι οποίες προκαλούν βλάβες στα δερματικά κύτταρα.

Επίσης, η εμμηνόπαυση έχει αρνητικές συνέπειες στο μεταβολισμό του δέρματος. Έχει υπολογισθεί ότι οι γυναίκες που έχουν εισέλθει πρόσφατα στην εμμηνόπαυση, χάνουν 29 mg κολλαγόνου από το δέρμα τους κάθε μέρα.

Ακόμα οι μελαγχρωματικές κηλίδες δημιουργούνται από την αυξηση της μελανίνης στο δέρμα και μπορούν να δημιουργήσουν τοπική βλάβη ενώ οι αχρωματικές κηλίδες οφείλονται στην έλλειψη μελανίνης και για αυτό παρουσιάζονται στο δέρμα ως λευκές κηλίδες.

Τέλος, οι ευρυαγγείες δημιουργούνται εξαιτίας της παχυσαρκίας και της διαταρραχής στην λειτουργία των ορμονών.
Κάθε μια από τις παραπάνω βλάβες ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και χωρίς νηστέρι.

Η αντιγήρανση αποτελεί βασικό αντικείμενο της Δερματολογίας.

Ας γνωρίσουμε τις μεθόδους αντιγήρανσης…

1.Καλλυντικά και δερμοκαλλυντικά

2.Δερματοαπόξεση με χημικό και μηχανικό τρόπο
Η δερμοαπόξεση, είναι η αφαίρεση ορισμένων στιβάδων της επιδερμίδας ή και του χορίου για την άμβλυνση των λεπτών γραμμών και των δυσχρωμικών αλλοιώσεων. Η δερμοαπόξεση μπορεί να γίνει με χημικό ή μηχανικό τρόπο, ακόμα και με χρήση laser. Χημικός τρόπος είναι το χημικό peeling, που μπορεί να γίνει με εφαρμογή ουσιών όπως τα αλφα-υδροξυ-οξέα, το τριχλωρικό οξύ (TCA), η φαινόλη κ.λπ. Την εφαρμογή πρέπει να κάνουν εξειδικευμένοι γιατροί διότι πραγματικά το χημικό peeling έχει πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις, αν δε χρησιμοποιηθεί σωστά. Μηχανικός τρόπος είναι η χρήση ειδικών ιατρικών συσκευών για απόξεση (dermabrasion, microdermabrasion).

3.Μεσοθεραπεία (με υαλουρονικο οξύ, βιταμίνες και πλάσμα εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια)

4.Ενέσεις βοτουλικής τοξίνης (botox)
Οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης B.T. (Botox – Dysport) είναι η περισσότερο χρησιμοποιούμενη μέθοδος διόρθωσης των ρυτίδων κίνησης και της χαλάρωσης στο πρόσωπο και το λαιμό. O μηχανισμός της βοτουλινικής τοξίνης στηρίζεται στην υπολειτουργία των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες, ενισχύοντας τη δράση των «ανταγωνιστικών» μυών, με αποτέλεσμα ένα αρυτίδωτο, φρέσκο και ξεκούραστο πρόσωπο. Ενώ αρχικά χρησιμοποιούνταν για τις ρυτίδες του άνω προσώπου (μεσόφρυο – μέτωπο – πόδι χήνας), η χρήση του επεκτάθηκε στο μέσο και κάτω πρόσωπο, όπως επίσης και στο λαιμό και στον τράχηλο. Επίσης, οι ενέσεις B.T. εφαρμόζονται και στους άνδρες (10%).

Τα τελευταία χρόνια, η βελτίωση της τεχνικής των ενέσεων B.T., η καλή γνώση ανατομικών χαρακτηριστικών του προσώπου και η εξοικείωση με τις ιδιαιτερότητες κάθε προσώπου έχουν τελειοποιήσει τη μέθοδο και, φυσικά, τα αποτελέσματα. Πρέπει να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα των ενέσεων B.Τ. κάνουν να εμφανιστούν 5-15 μέρες και διαρκούν περίπου 3-5 μήνες. Η βοτουλινική τοξίνη μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες ανανέωσης του προσώπου όπως laser αντιγήρανσης, μεσοθεραπείες ανάπλασης και ενυδάτωσης, ενέσιμες θεραπείες με υαλουρανικό οξύ για αντιμετώπιση ρινοπαρειακών ρυτίδων, καθώς και για προσθήκη όγκου στα χείλη.

5.Eμφυτευματα(υαλουρονικό οξύ, υδροξυαπατιτης, αυτόλογο λίπος)
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ουσίες και μέθοδοι που αμβλύνουν ακόμα και τις βαθιές ρυτίδες. Διακρίνονται σε μόνιμα, ημιμόνιμα και απορροφήσιμα εμφυτεύματα, καθένα από τα οποία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Επειδή τα μόνιμα εμφυτεύματα έχουν το μειονέκτημα ότι, αν κάτι δεν πάει καλά ή αν δεν είναι της αρεσκείας του ασθενούς, δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτά, στη θέση τους χρησιμοποιούνται πλέον περισσότερο τα ημιμόνιμα και απορροφήσιμα εμφυτεύματα, κύριοι εκπρόσωποι των οποίων είναι το υαλουρανικό οξύ, ο υδροξυαπατίτης, το ζωικό κολλαγόνο και η αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους (δηλαδή, ο γιατρός παίρνει λίπος από ένα σημείο του σώματος του ασθενούς για να το μεταμοσχεύσει σε ένα άλλο).

Το υαλουρανικό οξύ σε διάφορες πυκνότητες είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο και η διόρθωση αφορά σε ελαφριές ρυτίδες, σε βαθύτερες πτυχές και τον τελευταίο καιρό σε αντικατάσταση του χαμένου όγκου του προσώπου, διόρθωση ατελειών της μύτης και βελτίωση του περιγράμματος και του όγκου των χειλιών. Επίσης χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της σφριγηλότητας του δέρματος, του ντεκολτέ και των χεριών. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα ορατά, απόλυτα φυσικά και διαρκούν 6-18 μήνες ανάλογα με τη θέση εμφύτευσης και το χρησιμοποιούμενο υλικό.

Με το αυτομόσχευμα λίπους, το φυσικό αποτέλεσμα, έχει μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη διάρκεια. Η λήψη του λίπους γίνεται από τους γλουτούς ή άλλο σημείο με επαρκή ποσότητα λίπους.

Όσο αναφορά τα μικροσφαιρίδια του υδροξυπατίτη είναι παρόμοια σε σύσταση με αυτά που έχουν τα ανθρώπινα οστά και δόντια και είναι ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς αντιδράσεις. Σιγά σιγά αφομοιώνονται από τον οργανισμό και τη θέση τους παίρνουν οι ίνες κολλαγόνου. Με τον καιρό, τα μόρια του υδροξυπατίτη διεγείρουν τους ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν κολλαγόνο που αντικαθιστά το gel υδροξυαπατίτη. Το ίδιο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μύτη, στο πιγούνι και στις εξωτερικές γωνίες της κάτω γνάθου, πετυχαίνοντας αποτέλεσμα αναμόρφωσης του προσώπου. Έχει την έγκριση του FDA και διαρκεί για δύο χρόνια.
και στη συνέχεια με μια ειδική επεξεργασία (μέθοδος puregraft by Cytori) φιλτράρεται και καθαρίζεται ο λιπώδης ιστός. Στη συνέχεια το καθαρό πια λίπος εγχέεται κάτω από το δέρμα. Η διάρκεια του αποτελέσματος με αυτή τη διαδικασία μπορεί να φθάσει και τα πέντε χρόνια.

6.Laser για πολλαπλές χρήσεις
Τα τελευταία χρόνια, στην επαναδιαμόρφωση της επιφάνειας του δέρματος, χρησιμοποιούνται οι διάφοροι τύποι των Laser. Έτσι οι δυσχρωμικές κηλίδες, οι λεπτές ρυτίδες, οι ευρυαγγείες και ο τόνος του δέρματος αντιμετωπίζονται με το κατάλληλο Laser. Τα Laser που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων, των κηλίδων και του τόνου του δέρματος είναι είτε επεμβατικά, είτε μη επεμβατικά.

Τα επεμβατικά LASER χρησιμοποιούν την αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης και επιτυγχάνουν την αφαίρεση στοιβάδων του δέρματος με τρόπο ακριβή και ελεγχόμενο, με ελάχιστη θερμική βλάβη των γύρω ιστών.

Το βάθος της διείσδυσης στο δέρμα εξαρτάται από τον ιατρό χειριστή. Η αντικατάσταση του δέρματος που αφαιρέθηκε γίνεται από τη μετεμφύτευση και τη δημιουργία νέου κολλαγόνου, που προέρχεται από το γειτονικό δέρμα και τους θύλακες τριχών.

Τα επεμβατικά Laser που χρησιμοποιούνται συχνότερα είναι τα Laser διοξειδίου του άνθρακα (για βαθύτερη αναδιαμόρφωση) και τα Laser Er-Yag για επιφανειακή αναδιαμόρφωση. Τα μη επεμβατικά είναι ιδανικά για άτομα που δεν θέλουν να έχουν «χρόνο ανάρρωσης» και δεν μπορούν να διακόψουν τις δραστηριότητές τους. Με τα μη επεμβατικά Laser προκαλείται τραύμα χωρίς επιδερμική βλάβη, με συνέπεια την αναδιάρθρωση και την αυξημένη απόθεση νέου κολλαγόνου.

Τα τελευταία χρόνια, για ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών χρησιμοποιούνται Laser με κλασματική μόνο βλάβη του δέρματος, που όμως αφήνει μεγάλο μέρος άθικτο, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται γρήγορη αποκατάσταση από τον γύρω άθικτο ιστό, λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους των τραυμάτων (Fractional Laser).

Πηγές

http://www.onmed.gr/…/oi-nees–mi-epemvatikes-methodoi-anti…
http://www.in2life.gr/…/antighransh-oi-pio-nees-methodoi-gi…
http://www.iatropedia.gr/…/pos-i-plastiki-nikane-ton…/32534/
https://www.medlook.net/%CE%A0%CE%BB%CE%B1%CF%83%…/2148.html

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.