Προετοιμασία Υπερήχων-Τriplex-Ελαστογραφίας

Είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε έναν υπέρηχο…

 

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες…

 

Υπερηχογράφημα Άνω κοιλίας

Eξετάζει το ήπαρ, το πάγκρεας, τη χοληδόχο κύστη, τους νεφρούς και τον σπλήνα ενώ παράλληλα ελέγχει την αορτή, τον παραορτικό χώρο και την ανατομική περιοχή των επινεφριδίων. Μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση καταστάσεων όπως κοιλιακό άλγος, πιθανή λιθίαση χοληδόχου κύστεως ή νεφρών, πιθανή εξεργασία σε κάποιο από τα παραπάνω όργανα, ανεύρυσμα αορτής κ.α.

Για το υπερηχοτομογράφημα άνω κοιλίας η προετοιμασία περιλαμβάνει νηστεία 8-10 ωρών πριν την εξέταση (ελαφρύ μη λιπαρό γεύμα 8-10 ώρες πριν) και όχι αφεψήματα, όπως τσάι ή καφές. Αποφύγετε το κάπνισμα.

Είναι καλό από την προηγουμένη μέρα να αποφύγετε τροφές με κυτταρίνη, όπως χόρτα, όσπρια, λαχανικά και φρούτα, καθώς και γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι).
Ελεύθερα κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, ζυμαρικά.

 

Υπερηχογράφημα ελάσσονος πυέλου (κάτω κοιλίας)

Στις γυναίκες, εξετάζεται η μήτρα, οι ωοθήκες και η ουροδόχος κύστη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση συμπτωμάτων όπως πυελικό άλγος, μητρορραγία, διαταραχές εμμηνορυσιακού κύκλου. Στους άνδρες εξετάζεται η ουροδόχος κύστη, ο προστάτης  και ελέγχεται το υπόλειμμα μετά την ούρηση. Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις πόνου στην περιοχή του δεξιού λαγόνιου βόθρου ελέγχεται η σκωληκοειδής απόφυση. Για τον έλεγχο της κάτω κοιλίας είναι απαραίτητο η ουροδόχος κύστη να είναι γεμάτη.

Δύο ώρες πριν την εξέταση, θα ουρήσετε τελευταία φορά και στη συνέχεια θα πιείτε 5-6 ποτήρια νερό, σταδιακά στη διάρκεια μιας ώρας. Αποφεύγετε να ουρήσετε ξανά μέχρι την ώρα της εξέτασης.

Υπερηχογράφημα Νεφρών – Ουρητήρων – Κύστεως – Προστάτη

Δύο ώρες πριν την εξέταση θα ουρήσετε τελευταία φορά και στη συνέχεια πιείτε 5-6 ποτήρια νερό, σταδιακά στη διάρκεια μιας ώρας.

Υπερηχογράφημα Ένδοκολπικό

Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία. Προτιμάται να μην πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσης.

Υπερηχογράφημα Διορθρικό

Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία.

 

Έγχρωμο Υπερηχογράφημα Τriplex Αρτηριών Κάτω Άκρων

Προσέρχεστε στην εξέταση ξεκούραστος, χωρίς να έχετε περπατήσει πριν την εξέταση μεγάλες αποστάσεις.

 

 

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς

Χρησιμοποιείται για τη μελέτη του θυρεοειδούς αδένα, ειδικά σε άτομα τα οποία πάσχουν από υπό ή υπερθυρεοειδισμό. Τυπική εφαρμογή του είναι η ανίχνευση και η μελέτη όζων (μορφολογία, μεταβολή του μεγέθους τους) στο θυρεοειδή αδένα.

Δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία

 

Υπερηχογράφημα τραχήλου

Eκτός της μελέτης του θυρεοειδούς, περιλαμβάνει τη μελέτη των σιελογόνων αδένων (παρωτίδες και υπογνάθιοι σιελογόνοι αδένες), ενώ γίνεται έλεγχος για διογκωμένους τραχηλικούς λεμφαδένες, καθώς και των ψηλαφητών μορφωμάτων στα μαλακά μόρια της περιοχής.

Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία

 

Υπερηχογράφημα μαστού

Xρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για τη διερεύνηση ψηλαφητού μορφώματος στο μαστό καθώς για την διερεύνηση ύποπτου ευρήματος που βρέθηκε κατά τη διάρκεια του μαστογραφικού ελέγχου.

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΤΟ 95% ΤΩΝ ΜΗ ΨΗΛΑΦΗΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΩΝ

Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία. Ιδανικά να προσέρχεστε περίπου μέχρι και 5 ημέρες μετά το τέλος της περιόδου.

 

Υπερηχογράφημα οσχέου

Aφορά την μελέτη των όρχεων και της επιδιδυμίδος. Τυπικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση ψηλαφητού μορφώματος στον όρχι, φλεγμονής (όπως η επιδιδυμίτιδα) αλλά και τη διερεύνηση πιθανής κιρσοκήλης (συχνό αίτιο ανδρικής υπογονιμότητας). Δεν απαιτείται προετοιμασία για τη διενέργεια της εξέτασης.

Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία.

 

Υπερηχογράφημα μυοσκελετικού συστήματος

Aφορά κυρίως ασθενείς που διαμαρτύρονται για πόνους, δυσλειτουργία ή και ύπαρξη μορφωμάτων στα μαλακά μόρια και τις αρθρώσεις τους. Σήμερα, αποτελεί μια πρώτη διαγνωστική προσέγγιση στον έλεγχο των λειτουργικών ή τραυματικών διαταραχών, κυρίως του ώμου, του αγκώνος και της ποδοκνημικής άρθρωσης.

Προσέρχεστε στην εξέταση ξεκούραστος.

 

Υπερηχογράφημα αγγείων (triplex αγγείων)

Αφορά στις αρτηρίες του τραχήλου (καρωτίδες και σπονδυλικές), καθώς και στην κοιλιακή αορτή, τις λαγόνιες αρτηρίες και φλέβες, όπως επίσης και στις αρτηρίες και φλέβες των κάτω και άνω άκρων.

Προσέρχεστε στην εξέταση ξεκούραστος, χωρίς να έχετε περπατήσει πριν την εξέταση μεγάλες αποστάσεις.

Έγχρωμο Υπερηχογράφημα Τriplex Αορτής και Νεφρικών Αρτηριών

Αποχή από φαγητό και κάπνισμα 8 ώρες πριν την εξέταση.

Είναι καλό τις τελευταίες 48 ώρες να αποφύγετε τροφές με κυτταρίνη, όπως χόρτα, όσπρια, λαχανικά και φρούτα, καθώς και γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι) και ξηρούς καρπούς.
Ελεύθερα κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, ζυμαρικά.

 

Ελαστογραφία

Δεν χρειάζεται καμιά προετοιμασία

 

Νεοφύτου Γιάννης

Ακτινοδιαγνώστης

Επιστημονικά Υπεύθυνος Διαγνωστικών Εργαστηρίων Μeganalysis

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.