10 Σεπτεμβρίου


Η 10η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.) προκειμένου να τραβήξει την Παγκόσμια προσοχή σ ένα πολύ τραγικό γεγονός:

Την απώλεια τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο από αυτοκτονίες. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. τα τελευταία 45 χρόνια υπάρχει αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών κατά 60% σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αυτοκτονία σε μερικές χώρες και στις ηλικίες 15-44 ετών αποτελεί μία από τις τρεις αιτίες θανάτου και την δεύτερη αιτία στην ομάδα ηλικιών από 10-24 ετών. Αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν και τις απόπειρες, οι οποίες είναι περισσότερο από 20 φορές πιο συχνές από την ίδια την αυτοκτονία σαν τελικό αποτέλεσμα. Ως το 1998 η αυτοκτονίες αντιπροσώπευαν το 1,8% του παγκόσμιου “φορτίου” ασθενειών και σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ ως το 2020 θα αποτελεί το 2,4% στις χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως σοσιαλιστικές οικονομίες. Ο δείκτης παγκόσμιας θνητότητας, είναι 16% ανά 100 χιλιάδες, δηλαδή 1 θάνατος κάθε 40 δευτερόλεπτα. Στην Ελλάδα και πάντα σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. ο δείκτης είναι περίπου 4 ανά 100 χιλιάδες ανά έτος. Τα τελευταία χρόνια στην εφηβεία και στην παιδική ηλικία έχουν αυξηθει. Σε αυτές τις ηλικίες η απόπειρα είναι μια κραυγή για βοήθεια και μια απεγνωσμένη προσπάθεια του εφήβου ή του νέου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των άλλων χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο να τραυματιστεί σοβαρά.

Αυξάνονται οι αυτοκτονίες μέσω διαδικτύου

Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις νέων ανθρώπων που παρακινήθηκαν να αυτοκτονήσουν από τους συνομιλητές τους στο διαδύκτιο ή που ήρθαν σ επαφή μέσω ίντερνετ και οργάνωσαν από κοινού ομαδική αυτοκτονία. Στην Ιαπωνία μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο, δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν με αυτόν τον τρόπο. Το 90-95% των ανθρώπων που αυτοκτονούν ή αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν, έχουν κάποια ψυχική διαταραχή. Σε ποσοστό περίπου 80% πάσχουν από κατάθλιψη ή άλλη διαταραχή συναισθήματος. Οι περισσότεροι έχουν κάποια καταθληπτικά συμπτώματα ακόμη και αν δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της κατάθλιψης. Άλλες συχνές διαγνώσεις είναι η σχιζοφρένεια, η χρήση ουσιών, ο αλκοολισμός, οι διαταραχές προσωπικότητας ή διαταραχή πανικού κτλ. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ ο κίνδυνος αυτοκτονίας κατά την διάρκεια της ζωής των ανθρώπων με συναισθηματικές διαταραχές (κυρίως κατάθλιψη), είναι 5-15%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον αλκοολισμό είναι 7-15% και για την σχιζοφρένεια 4-10%. Για την Ελλάδα τα στοιχεία για τον αριθμό των αυτοκτονιών δίνονται από την ΕΛΣΤΑΤ, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτηκαι την EUROSTAT έτσι: Για την τριετία 2009-2011 (ΕΛΣΤΑΤ) ο αριθμός των αυτοκτονιών ήταν 1245. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι απόπειρες. Τα στοιχεία για το 2012 δεν είναι διαθέσιμα ακόμη. Ο αριθμός των ατόμων που έβαλε τέλος στην ζωή του και αυτών που αποπειράθηκαν σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας Του Πολίτη, ανέρχεται από την 01/01/2009 έως 23/08/2012 σε 3124 άτομα πανελλαδικά. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. κάθε αυτοκτονία έχει άμεσο αντίκτυπο σε τουλάχιστον 6 ανθρώπους (φίλος ή συγγενής του αυτόχειρα). Αν αυτή συμβεί σε δημόσιο χώρο (σχολείο, εργασιακό περιβάλλον) τότε επηρρεάζονται δεκάδες ή και εκατοντάδες άνθρωποι.

Στόχος της επετείου αυτής, είναι η παγκόσμια αφύπνιση και η ενημέρωση του κοινού για το σοβαρό αυτό κοινωνικό φαινόμενο καθώς και η ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και προαγωγής που οδηγούν στην αντιμετώπισή του.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.