Στένωση της καρωτίδας

Η στένωση της καρωτίδας προκαλείται από την  δημιουργία αθηρωματικής πλάκας.

Η αθηρωμάτωση των καρωτίδων αρχίζει με την εναπόθεση λιπιδίων στο τοίχωμα των αγγείων και το σχηματισμό λιπιδικών γραμμώσεων, οι οποίες σταδιακά μετατρέπονται σε ινώδεις πλάκες. Η συνεχιζόμενη εναπόθεση λιπιδίων στο αρτηριακό τοίχωμα προκαλεί τη συγκέντρωση των μακροφάγων, την παραγωγή αυξητικών παραγόντων και τη χρόνια φλεγμονή. Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα την προοδευτική και αργή διόγκωση της πλάκας.

H αρτηριακή υπέρταση, η υπερχοληστεριναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης είναι τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν στένωση.

Συμπτώματα

  • Ζάλη
  • Ίλιγγος
  • Αστάθεια
  • Παροδική απώλεια της
  • Παροδική απώλεια της δύναμης του ενός χεριού ή/και του ομόπλευρου ποδιού

Η καρωτιδική νόσος μπορεί να εντοπιστεί με την ακρόαση φυσήματος στην περιοχή των καρωτίδων, η οποία θα οδηγήσει στον απεικονιστικό έλεγχο.

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται  με έγχρωμο υπερηχογράφημμα καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών (triplex), με ενδαρτηριακή ψηφιακή αγγειογραφία αγγείων τραχήλου και εγκεφάλου, με μαγνητική ή αξονική αγγειογραφία αγγείων τραχήλου και εγκεφάλου.

Πηγές

Chimowitz MI, Mancini GBJ. Asymptomatic coronary disease in patients with stroke. Stroke 1991; 26: 838-841.

Ebrahim S, Papakosta O, Whincup P, et al. Carotid plaque, intima media thickness, Cardiovascular risk factors, and prevalent cardiovascular disease in men and women. Stroke 1999; 30: 841-850.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.