Τakotsubo, το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς..

Το σύνδρομο takotsubo είναι γνωστό ως μυοκαρδιοπάθεια από στρες, σύνδρομο εν είδη μπαλονιού ή σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς.

Οι Ιάπωνες το ονομάζουν σύνδρομο takotsubo, που σημαίνει «παγίδα για χταπόδια» και  πήρε το όνομα αυτό επειδή κάνει την καρδιά να φουσκώνει και να παραμορφώνεται, με αποτέλεσμα να μοιάζει με το δοχείο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ιαπωνία για το ψάρεμα του χταποδιού.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να προκληθεί από την έντονη συναισθηματική καταπόνηση, όπως αυτή που συνοδεύει τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

 

Συμπτώματα

-Πόνος στο στήθος

-Δύσπνοια

-Λιποθυμία

 

Επιπλοκές

Καρδιακή ανεπάρκεια

-Μακροχρόνιες βλάβες καρδιάς

 

Εργαστηριακά η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την παρατήρηση των  αλλοιώσεων ηλεκτροκαρδιογραφήματος, με την αύξηση των καρδιακών ενζύμων  και των κατεχολαμινών (αδρεναλίνη, νοραδρεναλίνη) στο αίμα.

 

Αν και το σύνδρομο Takotsubo θεωρείται προσωρινή και όχι μόνιμη κατάσταση, οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι κρύβει καρδιακά προβλήματα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 61.400 άτομα που είχαν νοσηλευτεί με σύνδρομο Takotsubo και παρατήρησαν ότι το 12% είχαν ξαναμπεί στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από το εξιτήριο. Απ’ αυτούς σχεδόν το 4% πέθανε μετά την επανεισαγωγή στο νοσοκομείο.

Μεταξύ των ασθενών με έμφραγμα, τα ποσοστά επανεισαγωγής και θανάτου ήταν αντίστοιχα, 17% και 7%.

Συμπερασματικά, το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς επειδή θέτει τους ασθενείς σε υψηλό κίνδυνο,  απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση.

Πηγές

https://www.in.gr/2018/10/07/health/body/syndromo-tis-ragismenis-kardias-yparkto-kai-epikindyno/

European Heart Journal — Quality of Care and Clinical Outcomes.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110608/

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.