Ο ρόλος του λεμφικού συστήματος.

Το λεμφικό σύστημα μεταφέρει την λέμφο  με σκοπό τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των υγρών στους ιστούς και το αίμα, τη διατήρηση πρωτεϊνών και την αποβολή βακτηρίων και άλλων κυτταρικών άχρηστων προϊόντων.

Τα λεμφικά τριχοειδή συλλέγουν τα υγρά από τους ιστούς, τα οποία φιλτράρονται από τους λεμφαδένες και αποβάλλονται στο φλεβικό σύστημα.

Καθημερινά συλλέγονται και φιλτράρονται 2-3 λίτρα λεμφικού υγρού.

Το λεμφικό σύστημα είναι υπεύθυνο για να απομακρύνει τα ενδιάμεσα υγρά από τους ιστούς και να μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στο κυκλοφορικό σύστημα.

Βοηθά επίσης στην απορρόφηση των λιπών από το πεπτικό σύστημα.

Ακόμα  μεταφέρει τα διάφορα αντιγόνα στους λεμφικούς κόμβους και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταστροφή τους.

Μέσω του λεμφικού συστήματος μεταφέρονται τα καρκινικά κύτταρα και με την βοήθεια των αδένων καταστρέφονται.

Πηγές

Νόννη Α. και Πατσούρης Ε., Λεμφικό Σύστημα: Λεμφαγγειογένεση και Λεμφογενής Διασπορά Καρκίνου, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Αρχεία Παθολογικής Ανατομικής 2005 19(1-3):4-12

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.