Ψείρες

Αν και υπάρχουν πολλά είδη ψειρών, η φθειρίαση κεφαλής ή η ανθρώπειος ψείρα τριχωτού κεφαλής (Pediculus humanus capitis), είναι ένα παρασιτικό έντομο που εντοπίζεται στην κεφαλή, και πιο σπάνια, στα φρύδια και στις βλεφαρίδες των ατόμων.

Οι ψείρες τριχωτού κεφαλής τρέφεται με ανθρώπινο αίμα αρκετές φορές την ημέρα και ζουν κοντά στο τριχωτό της κεφαλής για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός τους.

Ο κύκλος ζωής των ψειρών της κεφαλής αποτελείται από τρία στάδια : κόνιδα, νύμφη και ώριμη μορφή. Οι κόνιδες ψειρών είναι τα ωάρια.

Η παρασίτωση από ψείρες του τριχωτού της κεφαλής εμφανίζεται όταν ένα ώριμο θήλυ μεταφέρεται σε νέα κεφαλή και εναποθέτει ωάρια. Εκτός από τις 7-10 ημέρες που απαιτείται για την εκκόλαψη των ωαρίων, ο χρόνος ζωής των ψειρών του τριχωτού της κεφαλής είναι περίπου 40-45 ημέρες. Το θηλυκό γεννά 300 περίπου αυγά με συχνότητα 7-10 ημερησίως.

Μια ψείρα του τριχωτού της κεφαλής έχει έξι δαγκάνες που της επιτρέπουν να κινείται και να μεταφέρεται από τρίχα σε τρίχα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μεταφέρεται από κεφάλι σε κεφάλι, το οποίο είναι και ο λόγος που η επαφή με τα μαλλιά κάποιου προσβεβλημένου ατόμου είναι ο κύριος λόγος μετάδοσης ψειρών στους ανθρώπους.

Το κύριο σύμπτωμα της φθειρίασης είναι η έντονη φαγούρα στο κεφάλι. Το ξύσιμο του τριχωτού της κεφαλής προκαλεί γδαρσίματα, ακόμα και τοπικές μολύνσεις, νευρικότητα και αϋπνία.

«Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, άρχισαν να δημοσιεύονται σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία αναφορές για ανθεκτικά στελέχη, με αποκορύφωμα μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Journal of Medical Entomology που έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ψειρών σε 42 αμερικανικές πολιτείες φέρουν μεταλλαγμένα γονίδια που αυξάνουν την ανθεκτικότητά τους σε μη-συνταγογραφούμενα προϊόντα με πυρεθρίνες και πυρεθροειδή, τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή θεραπείας».

Αν και δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο συνέβησαν αυτές οι μεταλλάξεις, είναι πολύ πιθανό να έπαιξε ρόλο η κατάχρηση των προϊόντων αυτών.

«Πολύς κόσμος έχει την τάση να κάνει αυτοδιαγνώσεις και να προχωρά σε αυτοθεραπεία, δίχως να συμβουλευθεί έναν ειδικό, ενώ πολλές φορές δεν ακολουθεί καν τις οδηγίες χρήσεως των προϊόντων που αγοράζει», λέει ο Δρ. Μιχελάκης (Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος) . Όντως, μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί αυξάνουν τις δόσεις των προϊόντων που χρησιμοποιούν, νομίζοντας ότι έτσι θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους.

 

Πηγές

https://www.athensvoice.gr/life/health/372740_oi-anthektikes-pseires-exaplonontai-kai-stin-ellada

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.