Προαθλητικός έλεγχος … H έγκαιρη διάγνωση σώζει Ζωές….

Ο λόγος που είναι σημαντικό να διενεργείται προαθλητικός έλεγχος είναι η ανακάλυψη ασυμπτωματικών καρδιαγγειακών ανωμαλιών που μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο.

Από τα καρδιακά αίτια αιφνιδίου θανάτου σε νεαρούς αθλητές, ηλικίας μικρότερης των 35 ετών, αναφέρονται  η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών, η μυοκαρδίτιδα, το σύνδρομο Marfan, η πρόπτωση μιτροειδούς, η αρρυθμιογόνος δυσπλασία της δεξιάς κοιλίας, η βαλβιδική στένωση αορτής και διάφορες συγγενείς αρρυθμίες.

Από τα μη καρδιακά αίτια αιφνίδιου θανάτου είναι το γνωστό commotio cordis, η καρδιακή δηλαδή ανακοπή που προκαλείται σε ένα υγιές άτομο, χωρίς καρδιακή πάθηση, από το βίαιο χτύπημα στο στήθος, η θερμοπληξία, το τραύμα στο κρανίο, η ρήξη εγκεφαλικού ανευρίσματος ή το βρογχικό άσθμα.

Ο κατάλληλος χρόνος διενέργειας του ελέγχου είναι πριν την έναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων, ώστε να γίνει ο απαραίτητος λεπτομερής έλεγχος.

Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας θεωρούν απαραίτητη τη διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος στον αρχικό έλεγχο όλων των αθλούμενων, μαζί με τη λήψη ιστορικού και τη φυσική εξέταση, τη λήψη αρτηριακής πίεσης, τη ψηλάφηση μηριαίων, την προσεκτική ακρόαση.

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα ηρεμίας αποτελεί μια μέθοδο που μπορεί εντοπίσει προβλήματα σε ασυμπτωματικούς αθλητές. Οι εξεταζόμενοι που παρουσιάζουν παθολογικά ευρήματα παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο όπως υπερηχοκαρδιογράφημα, δοκιμασία κόπωσης, μαγνητική τομογραφία καρδιάς, holter ρυθμού 24ωρου, holter πίεσης.

Πηγές

European Journal of Preventive Cardiology 2017

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.