Παρασιτικές κύστεις του σπλήνα.

Ο σπλήνας είναι ένα όργανο της κοιλίας που ανήκει στο αμυντικό / αιμοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Είναι ένα σημαντικό μέρος του λεμφικού συστήματος και λειτουργεί ως «ασπίδα» απέναντι στις μολύνσεις. Από εκεί περνά το αίμα και ανακυκλώνονται τα παλαιά ερυθρά αιμοσφαίρια και εκεί αποθηκεύονται αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια.

Οι συχνότερες κύστεις του σπλήνα ειναι οι παρασιτικές (Εχινόκοκκος κύστη).

Η εχινόκοκκος κύστη του σπλήνα μπορεί να ειναι μονήρης , μονόχωρος ή πολύχωρος , ή να συνυπάρχουν περισσότερες από μία. Συχνά συνυπάρχει με εχινοκοκκίαση του ήπατος (25%).

Το βάρος ή ο πόνος στο αριστερό υποχόνδριο , τα συμπτώματα από τον αριστερό νεφρό και την βάση του αριστερού πνεύμονα, η συμπτωματολογία από την πίεση του στομάχου, η σπληνομεγαλία και η σκληρή σύσταση του σπλήνα, συνθέτουν την κλινική εικόνα.

Η διαπύηση των κυστών εκδηλώνεται με πόνο, πυρετό, λευκοκυττάρωση.

Οι επιπλοκές ειναι η ρήξη της κύστης προς την περιτοναϊκή κοιλότητα , τα παρακείμενα όργανα ή την θωρακική κοιλότητα και η επιμόλυνση και διαπύηση.

Η διάγνωση τίθεται με την κλινική διάγνωση, την απλή ακτινογραφία κοιλίας, το υπερηχογράφημα του σπλήνα, την αξονική τομογραφία και την ανεύρεση αντιεχινοκοκκικών αντισωμάτων στον ορό.

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.