Πανοραμική Ακτινογραφία

Η πανοραμική ακτινογραφία είναι η ακτινολογική τεχνική που παράγει μια μονήρη τομογραφική εικόνα του προσώπου, των γνάθων και των υποστηρικτικών τους δομών.

Η βασική αρχή της παραγωγής της πανοραμικής εικόνας περιλαμβάνει την ταυτόχρονη περιστροφή της πηγής και της αποδέκτριας επιφάνειας των ακτίνων (ακτινογραφική πλάκα) προς αντίθετη κατεύθυνση της μιας από την άλλη.

Εξαιτίας της παραπάνω αρχής, τα πανοραμικά ακτινογραφήματα παρουσιάζουν διαφορετική μεγέθυνση στο οριζόντιο και κατακόρυφο επίπεδο.

Η μεγέθυνση στο οριζόντιο και κατακόρυφο επίπεδο εξισορροπείται για μια στενή και καμπύλη περιοχή δομών που βρίσκονται στην γναθοπροσωπική περιοχή που είναι γνωστή ως «εστιακό επίπεδο» της πανοραμικής ακτινογραφίας.

Το εστιακό επίπεδο είναι μια τρισδιάστατη καμπύλη ζώνη μέσα στην οποία οι ανατομικές δομές εμφανίζουν ομοιογενή μεγέθυνση και μέγιστη ευκρίνεια στο ακτινογράφημα.

Αυτό επιτυγχάνεται με την ακριβή τοποθέτηση του ασθενή στο πανοραμικό ακτινογραφικό μηχάνημα.

Το σχήμα και το εύρος αυτής της ζώνης (εστιακό επίπεδο) διαφέρει από μηχάνημα σε μηχάνημα.

Με την πανοραμική ακτινογραφία γίνεται η διάγνωση οδοντικών παθήσεων, ο σχεδιασμός θεραπειών ή χειρουργικών επεμβάσεων και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας ή της επέμβασης.

 

Η ψηφιακή πανοραμική ακτινογραφία σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση της στοματικής κοιλότητας βοηθά στο να διαπιστωθούν :

-Μικρές τερηδόνες μεταξύ των δοντιών ή τερηδόνες κάτω από υπάρχουσες αποκαταστάσεις

-Κατάγματα δοντιών, ακρορριζικές κύστες, περιοδοντική νόσος

-Οποιαδήποτε γναθοπροσωπική ανωμαλία

-Παθήσεις που σχετίζονται με την γνάθο ή κάποιο ορθοδοντικό πρόβλημα

 -Η πιθανότητα κάποιο δόντι να είναι έγκλειστο

-Η πιθανότητα ύπαρξης ξένου σώματος στα οστά των γνάθων ή στα μαλακά μόρια της περιοχής του στόματος

-Η δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης

-Η κατάσταση του στόματος για ασθενείς στους οποίους πρόκειται να τοποθετηθούν εμφυτεύματα

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.