Το λυκοπένιο είναι η φυτοχημική ουσία που έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Βρίσκεται άφθονο σε κόκκινα φρούτα και λαχανικά όπως καρπούζι, βερίκοκα, ωστόσο, η πλουσιότερη πηγή του είναι οι ντομάτες.
Το λυκοπένιο είναι το αποτελεσματικότερο για την εξουδετέρωση των καταστρεπτικών ελευθέρων ριζών και φαίνεται πως έχει αντιγηραντική δράση, καθώς αποτελεί συστατικό κρεμών και καλλυντικών.
Μπορεί να βελτιώνει την υφή του δέρματος, να βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου και να μειώνει τη βλάβη του DNA.
Επίσης, συμβάλλει στην μείωση κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και του πεπτικού συστήματος.
Ακόμα, επιστημονικές έρευνες απέδειξαν πως το λυκοπένιο προστατεύει την LDL χοληστερόλη από οξείδωση.
Πηγές
Dai J. & Mumper R. (2010), Plant phenolics: extraction, analysis and their antioxidant and anticancer properties, Molecules, 15, 7313-7352.
Slimestad R. & Verheul M. (2009), Review of flavonoids and other phenolics from fruits of different tomato (Lycopersicon esculentum Mill.)cultivars, Wiley Interscience, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 89, 1255-1270.