Κύτταρα Kupffer

Τα κύτταρα Kupffer επενδύουν το εσωτερικό των κολποειδών του ήπατος.

Είναι φαγοκυτταρικά, αντιπροσωπεύουν το 20% των μη παρεγχυματικών κυττάρων και προσλαμβάνουν τις σωματιδιακές ουσίες των αιμοφόρων αγγείων. Ουσιαστικά απομακρύνουν βακτήρια και άλλα ξένα σώματα που εισέρχονται στο αίμα από το έντερο μέσω της πυλαίας φλέβας.

Ανακαλύφθηκαν από τον Kupffer, με την χρώση του χλωριούχου χρυσού.

Tα κύτταρα Kupffer όπως και τα LSΕC λειτουργούν ως αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα ενεργοποιώντας τα ηπατικά CD4+ T κύτταρα.

Συγκεκριµένα, τα κύτταρα Kupffer απαντούν στην LPS εκφράζοντας IL-10 πολύ γρήγορα, µέσα σε 2 ώρες σε αντίθεση µε τα περιφερικά µονοπύρηνα στα οποία η έκφραση της IL-10 επιτυγχάνεται µέσα σε 24h. Στη συνέχεια, απελευθερώνουν την IL-10 στον αυλό των κολποειδών και από εκεί µέσω του αίµατος η IL-10 κατανέµεται κατά µήκος των κολποειδών.

Πηγές

https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/kupffer-cell

Knolle PA, Gerken G. Local control of the immune response in the liver. Immunol Rev 2000

Smedsrod B, Melkko J, Araki N, Sano H, Horiuchi S. Advanced glycation end products are eliminated by scavenger-receptor-mediated endocytosis in hepatic simusoidal Kupffer and endothelial cells. Biochem J 1997

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Διαγνωστικό Test Covid-19

Αξιόπιστα και με ασφάλεια από το σπίτι σας

Θέλετε να μάθετε άμεσα, αξιόπιστα και από την ασφάλεια του σπιτιού σας αν νοσείτε από τον νέο κορωνοϊό COVID-19;

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.