Καρκίνος Ενδομητρίου

Ο καρκίνος του ενδοµητρίου είναι συνηθέστερος στη µετεµµηνοπαυσιακή ηλικία, µε µέση ηλικία εµφάνισης τα 60 έτη.

Παρόλα αυτά στο 25% των περιπτώσεων η νόσος ανευρίσκεται σε προεµµηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ στο 5% σε γυναίκες µικρότερες των 40 ετών.

Παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του είναι η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η ατοκία, η εμμηνόπαυση, η λήψη οιστρογόνων, οι διατροφικοί παράγοντες, η χρήση της ταµοξιφένης και η σύνθετη υπερπλασία του ενδοµητρίου.

Ο συχνότερος ιστοπαθολογικός τύπος αδενοκαρκινώµατος του ενδομήτριου είναι ο ενδοµητριοειδής τύπος.

Στην κλινική εικόνα περιλαμβάνονται η κολπική αιμόρροια, το ατροφικό ατροφικό ενδομήτριο

Η διάγνωση γίνεται με την βιοψία ενδομητρίου, την υστεροσκόπηση, το κολπικό υπερηχογράφημα, την υδροϋπερηχογραφία, την αξονικη και  μαγνητική τομογραφία.

Πηγές

Lurain JR. Uterine cancer. Novak’s Gynecology, 12th edition. Berek JS, Adashi EY, Hillard PA, ed. Lippincott Williams and Wilkins, Philadelphia 2002: pp1061-1077.

Goodman MT, Hankin JH, Wilkens LR, Lyu LC, McDuffie K, Liu LQ. Body size, physical activity, and the risk of endometrial cancer. Cancer Res. 1997; 57: 5077-5085.

Potischman N, Hoover RN, Brinton LA, Siiteri P, Dorgan JF, Swanson CA. Case-control Study of endogenous steroid hormones and endometrial cancer. J Natl. Cancer Inst 1996; 88: 1127-1135. 12. Kvale G, Heuch I, Ursin G. Reproductive factors and risk of cancer

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.