Υποξεία Θυρεοειδίτιδα De Quervain

Είναι μία φλεγμονώδη διαταραχή του θυρεοειδή αδένα, με ήπιες ή έντονες εκδηλώσεις που μπορεί να διαρκούν αρκετές εβδομάδες αλλά συνήθως αποκαθίσταται πλήρως στην πορεία του χρόνου.

Κλινικά, η νόσος εμφανίζεται συνήθως 2-8 εβδομάδες μετά από προηγηθείσα ιογενή λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού.

Η έναρξη της νόσου μπορεί να είναι αιφνίδια ή βαθμιαία. Οι κλινικές εκδηλώσεις συνήθως διακρίνονται σε μια επώδυνη θυρεοτοξική φάση που ακολουθείται από ευθυρεοειδική.

Η Επώδυνος Υποξεία Θυρεοειδίτιδα αρχίζει με πρόδρομα συμπτώματα μυαλγίας, φαρυγγίτιδας, χαμηλό πυρετό και εύκολη κόπωση.

Επίσης ο ασθενής μπορεί να έχει συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού, με αίσθημα προκαρδίων παλμών, νευρικότητα και ιδρώτες, χωρίς οφθαλμοπάθεια.

Αντικειμενικά διαπιστώνεται μικρή ή μέτρια διάχυτος βρογχοκήλη με πολύ μεγάλη ευαισθησία.

Η διάγνωση της νόσου μπορεί να επιβεβαιωθει από τις μετρήσεις της TSH, FT3, FT4, TKE, θυρεοσφαιρίνης, CRP, από τον υπέρηχο θυρεοειδούς και το σπινθηρογράφημα.

Πηγές

Pearce E.N., Farwell A.P. and Braverman L.E. Thyroiditis. N Engl J Med 2003; 348:2646-55.

Omori N, Omori K and Takano K. Assosiation of Ultrasonographic Finding of Subacute Thyroiditis with Thyroid Pain and Laboratory Findings. Endocrine Journal 2008;55(3):583-588

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.