Υπερηχογραφικός έλεγχος όζων θυρεοειδούς

Ο όζος θυρεοειδούς αποτελεί κάθε ανώμαλη ανάπτυξη ογκιδίου στο θυρεοειδή αδένα.

Μπορεί να εμφανιστεί  σε οποιοδήποτε μέρος του και στην πλειοψηφία είναι καλοήθης.

Περίπου το 10%  των όζων είναι κακοήθεις.

Η αιτία των περισσότερων όζων του θυρεοειδούς δεν είναι γνωστή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έλλειψη ιωδίου στη δίαιτα μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη οζιδίων στο θυρεοειδή αδένα.

Οι περισσότεροι ασθενείς με όζους του Θυρεοειδή είναι ασυμπτωματικοί. Όταν οι όζοι είναι μεγαλύτεροι, και ανάλογα με τη θέση τους, μπορεί να προκαλέσουν δυσκαταποσία, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο λαιμό και βραγχνάδα στη φωνή, ταχυκαρδία, αρρυθμίες, εφίδρωση, νευρικότητα.

Με το υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει εντοπισμός οζιδίων που δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν με την κλινική εξέταση, καθορισμός του αριθμού και του μεγέθους τους, εκτίμηση εάν ένας όζος είναι συμπαγής ή κυστικός και λήψη ιστού από τον θυρεοειδή αδένα ή από οζίδιο με μια λεπτή βελόνα (FNA).

Πηγές

Ross DS. Diagnostic approach to and treatment of thyroid nodules. Accessed Oct. 9, 2008

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.