Ενδοκοιλιακή Αιμορραγία

Η ενδοκοιλιακή αιμορραγία αφορά την παρουσία αίματος εντός του κοιλιακού συστήματος του εγκεφάλου και είναι υπεύθυνη για σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα λόγω της ανάπτυξης αποφρακτικής υδροκεφαλίας σε πολλούς ασθενείς.

Διακρίνεται σε πρωτοπαθή με την παρουσία αίματος στις κοιλίες και στην δευτεροπαθή, με την την εξωκοιλιακή εντόπιση της αιμορραγίας.

Στους ενήλικες η ενδοκοιλιακή αιμορραγία είναι συνήθως αποτέλεσμα της ενδοκοιλιακής επέκτασης μιας ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας ή μιας υπαραχνοειδούς αιμορραγίας Πολύ συχνά είναι τραυματικής αιτιολογίας.

Η κύρια αιτία της ενδοκοιλιακής αιμορραγίας στα πρόωρα βρέφη, αντίθετα από ότι σε μεγαλύτερα βρέφη, παιδιά ή ενήλικες, σπάνια οφείλεται σε τραύμα. Αντίθετα, πιστεύεται ότι οφείλεται σε αλλαγές στην αιμάτωση των ευαίσθητων κυτταρικών δομών που υπάρχουν στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, με επαυξημένο κίνδυνο από την ανωριμότητα του εγκεφαλικού κυκλοφορικού συστήματος, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε υποξική ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια.

Η έλλειψη ικανοποιητικής ροής του αίματος οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο με επακόλουθο την διάσπαση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας έτσι σε αιμορραγία. Πιο συχνά ενδοκοιλιακές αιμορραγίες συμβαίνουν κατά τις πρώτες 72 ώρες μετά την γέννηση.

Κλινικά οι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή κεφαλαλγία. Η φωτοφοβία, ναυτία,έμετος και δυσκαμψία στον αυχένα είναι επιπρόσθετα συμπτώματα. Μεγαλύτερες αιμορραγίες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της συνείδησης, επιληπτικές κρίσεις, και συμπίεση του εγκεφαλικού στελέχους με καρδιοαναπνευστική ανακοπή και θάνατο.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.