Έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται όταν οι περιοχές της καρδιάς δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη ποσότητα αίματος, η οποία μπορεί να διατηρήσει απρόσκοπτη τη λειτουργία της.

Από άποψη επιδημιολογίας, η συχνότητα εμφάνισης του εμφράγματος του μυοκαρδίου σε έναν πληθυσμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για τον επιπολασμό της στεφανιαίας νόσου σε αυτόν τον πληθυσμό (Thygesen, 2012; British Heart Foundation, 2009).

Στο έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι στεφανιαίες αρτηρίες που αιματώνουν την καρδιά αποφράσσονται λόγω ρήξης της αθηρωματικής πλάκας και της δημιουργίας θρόμβου.

Έτσι, προκαλείται ισχαιμία σε συγκεκριμένη περιοχή της καρδιάς, η οποία όταν διατηρηθεί για διάστημα, το οποίο ξεπερνά τις δυνατότητες των μυοκαρδιακών κυττάρων να διατηρήσουν την ομοιόστασή τους, προκύπτουν σοβαρές βλάβες και νέκρωση στο συγκεκριμένο τμήμα της.

Τα οξέα ισχαιμικά σύνδρομα περιλαμβάνουν την ασταθή στηθάγχη, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST διαστήματος (STEMΙ- ST Elevation Myocardial Infarction), το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου χωρίς ανάσπαση του ST διαστήματος (NSTEMΙ-Non ST Elevation Myocardial Infarction) και τέλος τον αιφνίδιο Καρδιακό Θάνατο, ο οποίος είναι αποτέλεσμα αρρυθμίας (κοιλιακής μαρμαρυγής ή κοιλιακής ταχυκαρδίας) προκαλούμενη από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, το οικογενειακό ιστορικό. η έλλειψη άσκησης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ,

Τα κυριότερα συμπτώματα μπορεί να είναι η αίσθηση της πίεσης ή και πόνου στο θώρακα με αναφορά αντανάκλασης στη γνάθο, στο λαιμό, στον ώμο και στην πλάτη, ο πόνος και οι αιμωδίες στα άνω άκρα, ο επιγαστρικός πόνος, η δύσπνοια, η εκδήλωση ναυτίας, η έντονη εφίδρωση, το αίσθημα αδυναμίας και κόπωσης,

Η διάγνωση γίνεται με την αξιολόγηση της κλινικής εικόνας του ασθενούς, με το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το υπερηχοκαρδιογράφημα, με την μέτρηση των μυοκαρδιακών ενζύμων και την στεφανιογραφία,.

Πηγές

Στεφανάδης Χρ. Παθήσεις της καρδιάς. Εκδ., Πασχαλίδης, Αθήνα, 2005.

Χανιώτης Φ, Χανιώτης Δ. Νοσολογία-Παθολογία. Τόμος Γ΄ Εκδ., Λίτσας, Αθήνα, 2002.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.