Eμβόλια

Το εμβόλιο είναι βιολογικό παρασκεύασμα, που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού έναντι συγκεκριμένων παθογόνων μικροοργανισμών και να αποκτήσει ανοσία.

Περιέχει έναν νεκρό ή αδρανοποιημένο νοσογόνο παράγοντα, ο οποίος διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να το αναγνωρίσει, να το καταστρέψει και να αποκτήσει μνήμη για αυτόν, με σκοπό να μπορεί αργότερα, πιο εύκολα, να καταστρέψει οποιοδήποτε μικροοργανισμό τον περιέχει.

Όταν ο εμβολιασμός πραγματοποιείται κατά την παιδική ηλικία είναι γενικά ασφαλής.

Αν το άτομο που έχει εμβολιαστεί εμφανίσει τη συγκεκριμένη ασθένεια, για την οποία έχει εμβολιαστεί, είναι πιθανό, τα συμπτώματα της, να είναι λιγότερο έντονα σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

 

Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου εξαρτάται από:

  • Την ίδια την ασθένεια
  • Το στέλεχος που χρησιμοποιείται για το εμβόλιο
  • Την σωστή τήρηση του προγράμματος των εμβολιασμών
  • Τα ανοσοποιητικό προφίλ κάθε ατόμου
  • Την ηλικία (Συχνά στα εμβόλια προστίθενται διάφορα πρόσθετα τα οποία έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανοσοανταπόκρισης, ιδιαίτερα στα άτομα μεγάλης ηλικίας.)
  • Από γενετικούς παράγοντες

 

Παρενέργειες εμβολίων

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η άνοδος ενός αντι-εμβολιαστικού κινήματος,  το οποίο προωθεί μια ανησυχία γύρω από το θέμα του εμβολιασμού.

Μερικοί γονείς πιστεύουν ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, παρ’ όλο που η επιστημονική κοινότητα έχει απορρίψει τη ιδέα αυτή. Το 2011 ο Andrew Wakefield, ένας από τους πρωτεργάτες της άποψης ότι τα εμβόλια σχετίζονται με τον αυτισμό, βρέθηκε να έχει οικονομικό συμφέρον από την αμφισβήτηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και στη συνέχεια του αφαιρέθηκε η άδεια ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος.

Να τονίσουμε ότι η σημασία των εμβολιασμών είναι σπουδαία καθώς συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και οι σοβαρές παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Συνήθως έχουν αναφερθεί τα παρακάτω:

– Πυρετός

-Ο πόνος ή ερυθρότητα γύρω από την περιοχή του εμβολίου

– Μυικοί πόνοι

-Αλλεργική αντίδραση

 

Τύποι εμβολίων

 

Αδρανοποιημένα

 Περιέχουν αδρανοποιημένους μικροοργανισμούς, οι οποίοι ήταν ενεργοί στο παρελθόν, όπως μικροοργανισμοί που έχουν καταστραφεί από χημικές ενώσεις, θέρμανσηακτινοβολίες ή αντιβιοτικάγρίπης, χολέρας, πολιομυελίτιδας,  ηπατίτιδας Α).

Εξασθενημένα

Μερικά εμβόλια περιέχουν ζωντανούς αλλά εξασθενημένους μικροοργανισμούς (ιλαράς, ερυθράς ).

Τοξικογεννή

Τα τοξικογεννή εμβόλια παράγονται από αδρανοποιημένα τοξικά παράγωγα που προκαλούν την ασθένεια αντί για τον ίδιο τον μικροοργανισμό (εμβόλια τετάνου και διφθερίτιδας).

Υπομονάδων

Σε αυτό το εμβόλιο εισάγεται μόνο ένα τμήμα του παθογόνου μικροοργανισμού που μπορεί διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα (ηπατίδας Β,  εμβόλιο HPV).

Σύζευξης

Μερικά βακτήρια περιβάλλονται από γλυκοπρωτεϊνες και πολυσακχαρίτες. Μερικοί από αυτούς τους πολυσακχαρίτες προκαλούν μία ελαφρά ανοσολογική απόκριση. Συνδέοντας αυτούς τους πολυσακχαρίτες με πρωτεΐνες ( πχ τοξίνες) οδηγούμε τον οργανισμό στο να τα αναγνωρίσει σαν πρωτεϊνικά αντιγόνα (εμβόλιο μηνιγγίτιδας).

 

Οι μέθοδοι παραγωγής εμβολίων αναπτύσσονται και εξελίσσονται. Τα κύτταρα (από κυτταροκαλλιέργειες) των θηλαστικών θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία από τα κύτταρα των αυγών της κότας, λόγω της μεγαλύτερης παραγωγικότητάς τους και της μικρότερης πιθανότητες μόλυνσης από άλλους παράγοντες.

 Στο μέλλον, η τεχνολογία του ανασυνδυασμού θα βοηθήσει στην παραγωγή μη τοξινικών εμβολίων σε σχέση με τα βακτηριακά εμβόλια που περιέχουν τοξίνες.

 

Μία σειρά από καινοτόμα εμβόλια βρίσκονται σε στάδιο μελέτης αλλά και σε χρήση

  • Εμβόλια δενδριτικών κυττάρων. Τα εμβόλια αυτά έχουν δώσει ενθαρρυντικά, αλλά πρώιμα, αποτελέσματα στο θέμα της θεραπείας των όγκων του εγκεφάλου.
  • Εμβόλια ανασυνδυασμένου φορέα.
  • Εμβόλια DNA. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ένα νέο είδος εμβολίου ονομαζόμενο ως εμβόλια DNA. Τα εμβόλια αυτά παράγονται από το DNA του ιού ή του βακτηρίου από το οποίο επιθυμούμε να προστατέψουμε τον οργανισμό ( το οποίο έχει απομονωθεί με ηλεκτροφόρηση) που εισάγεται σε ανθρώπινα ή ζωικά κύτταρα.
  • Εμβόλια υποδοχέων των Τ κυττάρων. Δοκιμάζονται στην ανοσία απέναντι στην δερματίτιδα και σε άλλες ασθένειες.

 

Με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη προστασία, τα παιδιά οφείλουν να εμβολιάζονται από τη στιγμή που το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ικανοποιητικά αναπτυγμένο για να ανταποκριθεί στα εμβόλια.

Στις ΗΠΑ η Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα Ανοσίας (Committee on Immunization Practices|Advisory Committee on Immunization Practices) προτείνει τακτικό εμβολιασμό των παιδιών ενάντια στην:

HπατίτιδαΑ

HπατίτιδαΒ

Πολιομυελίτιδα

Παρωτίτιδα

Ιλαρά 

Ερυθρά

Διφθερίτιδα

Κοκκύτη

Τέτανο

Αιμόφιλο γρίπης τύπου Β (HIB)

Ανεμοβλογιά

Ροταϊό

Γρίπη

Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος 

Πνευμονία

-Το εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων συνίσταται στις ΗΠΑ (από το 2011)

Στην σελίδα (http://www.fsa.gr/LinkClick.aspx?fileticket=HqPUxhRWhcY%3d&tabid=153), μπορείτε να πληροφορηθείτε για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2018 – 2019, όπως παρατίθεται από το Υπουργείο Υγείας.

Στην σελίδα (https://e-child.gr/update-education/education-recommendations-for-vaccinations/), μπορείτε να ενημερωθείτε για τις συστάσεις της Ελληνικής Παιδιατρικής εταιρείας για τους εμβολιασμούς.

 

Πηγές

Préziosi, M. Halloran, M.E. (2003). «Effects of Pertussis Vaccination on Disease: Vaccine Efficacy in Reducing Clinical Severity»Clinical Infectious Diseases (Oxford Journals) 37 (6): 772–779. doi:10.1086/377270.

Maglione, M. A.; Das, L. Raaen, L. Smith, A.Chari, R. Newberry, S.Shanman, R; Perry, T. και άλλοι. (1 July 2014). «Safety of Vaccines Used for Routine Immunization of US Children: A Systematic Review». PEDIATRICSdoi:10.1542/peds.2014-1079

 «Possible Side-effects from Vaccines». Centers for Disease Control and Prevention. Ανακτήθηκε στις 24 February 2014.

«Nearly 9,000 N.J. school children skipped vaccinations on religious grounds last year»

 «Outbreak of Measles Among Christian Science Students — Missouri and Illinois, 1994

UNICEF. «Tracking anti vaccination sentiment in Eastern European social media networks»

By the CNN Wire Staff (2011-01-06). «Retracted autism study an ‘elaborate fraud,’ British journal finds». CNN.com.

Muzumdar JM, Cline RR (2009). «Vaccine supply, demand, and policy: a primer». J Am Pharm Assoc 49 (4): e87–99. doi:10.1331/JAPhA.2009.09007

Bae K, Choi J, Jang Y, Ahn S, Hur B (2009). «Innovative vaccine production technologies: the evolution and value of vaccine production technologies». Arch Pharm Res 32 (4): 465–80. doi:10.1007/s12272-009-1400-1PMID 19407962.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.