Κυτταρίτιδα

Κυτταρίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση των δερματικών και υποδόριων ιστών. Aιτία της, αποτελεί, η διαταρραχή της αγγειακής παροχέτευσης και της λεμφικής κυκλοφορίας.

Κλινικά η  επιδερμίδα διατηρείται φυσιολογική και στο θηλώδες χόριο παρατηρείται μικρή λεμφοκυτταρική διήθηση.

Οι ίνες κολλαγόνου εμφανίζουν ελαφρό οίδημα και οι ίνες ελαστίνης μειώνονται σε αριθμό και έχουν την τάση να θρυμματίζονται.

Τα λεμφαγγεία του ανώτερου χορίου εμφανίζονται διογκωμένα και παρατηρείται οίδημα.

Τα λιποκύτταρα στο υπόδερμα εμφανίζονται διογκωμένα.

Εάν η ροή της λέμφου στο λεμφικό σύστημα των αγγείων  επιβραδυνθεί, τότε αυξάνεται η πίεση μέσα στους ιστούς και λιμνάζει,  οι πρωτεΐνες που μεταφέρει διαχωρίζονται, συγκολλώνται μεταξύ τους και πήζουν σχηματίζοντας παχιές ίνες.

Με την πάροδο του χρόνου οι ίνες αυτές παχαίνουν περισσότερο,  και μπορούν να  σχηματίζουν μια διάταξη σε μορφή κηρήθρας γύρω από τα λιποκύτταρα, με αποτέλεσμα να παγιδεύεται το υγρό μεταξύ των κυττάρων και των ινών.

Οι ίνες που περικλείουν το λίπος και το υγρό, μπορούν να απομονώσουν μεγάλους όζους, τα στεατώματα, τα οποία προβάλλονται στην επιφάνεια του δέρματος και δίνουν την χαρακτηριστική εικόνα της κυτταρίτιδας.

Η κακή διατροφή και η κατανάλωση αναψυκτικών καθώς και η μη ικανοποιητική πρόσληψη νερού μπορεί να δημιουργήσουν ή και να επιδεινώσουν την κυτταρίτιδα.

Πηγές

Αρχοντάκης Σταύρος Κ., Παχυσαρκία και Κυτταρίτιδα- Οι Συμπληγάδες της Ομορφιάς, Εκδόσεις Αδελφοί Βλάσση, 2003.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.