Άποιος διαβήτης

Ο άποιος διαβήτης οφείλεται στην διαταραχή της υποφυσιακής λειτουργίας που οδηγεί σε ανεπάρκεια έκκρισης βαζοπρεσσίνης και έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία του οργανισμού να ελέγχει το επίπεδο του ύδατος, στο αίμα και στα ούρα.

Η απουσία της δράσης της βαζοπρεσσίνης, στους νεφρούς οδηγεί σε αδυναμία κατακράτησης υγρών που μοιραία πλέον χάνονται στα ούρα, με αποτέλεσμα την αποβολή μεγάλων σε ποσότητες και πολύ αραιών ούρων. Λόγω της μεγάλης απώλειας υγρών (4-10 λίτρα ημερησίως) ένας ασθενής με άποιο διαβήτη συνήθως αισθάνεται έντονη δίψα.

Ο άποιος διαβήτης δεν έχει καμία σχέση με τον, τόσο συχνά ανευρισκόμενο στον πληθυσμό, σακχαρώδη διαβήτη που χαρακτηρίζεται από αδυναμία του οργανισμού, και συγκεκριμένα του παγκρέατος, να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο άποιος διαβήτης διακρίνεται σε κρανιακό και νεφρογενή.

Σε ασθενείς με κρανιακό άποιο διαβήτη χαρακτηριστικά υπάρχει μερική η ολική έλλειψη της έκκρισης βαζοπρεσσίνης, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μη μπορεί να κατακρατήσει υγρά για να αντιμετωπίσει την αύξηση της συγκέντρωσης άλατος. Χαρακτηριστικά ασθενείς με άποιο διαβήτη μπορεί να καταναλώνουν υπέρμετρες ποσότητες υγρών (6-20 λίτρα ημερησίως).

Ο νεφρογενής άποιος διαβήτης οφείλεται σε διαταραχή της λειτουργίας των νεφρών. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει αντίσταση στη δράση της βαζοπρεσσίνης και μεγάλες ποσότητες υγρών χάνονται από τον οργανισμό υπό τη μορφή των πολύ αραιών ούρων.

Διάγνωση

Η διάγνωση του άποιου διαβήτη γίνεται με :

  • Την μέτρηση των ηλεκτρολυτών αίματος και ούρων
  • Την μέτρηση σακχάρου και οσμωτικότητας
  • Την δοκιμασία στέρησης ύδατος
  • Γενική και καλλιέργεια ούρων
  • Μέτρηση βασοπρεσσίνης, GH, FSH-LH, TSH, PRL, ACTH.
  • Αξονική και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου
  • Υπέρηχο νεφρών

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.