Ακτινική Χειλίτιδα

Είναι μια χρόνια φλεγμονή του κάτω χείλους, που οφείλεται στη χρόνια έκθεση στην ηλιακή ή τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εντάσσει την ακτινική χειλίτιδα στις προκαρκινικές καταστάσεις που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος.

Η ακτινική χειλίτιδα περιλαμβάνει αλλαγές του ερυθρού κρασπέδου του κάτω χείλους, το οποίο παραουσιάζει

διάστικτη εμφάνιση με ατροφικές περιοχές ή διαβρώσεις και σε ορισμένες θέσεις τραχιές, φολιδώδεις υπερκερατωσικές πλάκες που μπορεί να εκτείνονται και σε όλο το κράσπεδο.

Η ψηλάφηση της βλάβης δίνει την αίσθηση υαλόχαρτου, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιωνεται και η απώλεια της ελαστικότητας.

Η ύπαρξη παχιών υπερκερατωσικών πλακών με σημεία εξέλκωσης καθιστούν τη βλάβη ύποπτη για διηθητικό ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Ειδικότερα, η ιστοπαθολογική εικόνα της ακτινικής χειλίτιδας περιλαμβάνει υπερκεράτωση και ακάνθωση ενώ δεν είναι σπάνια και η ατροφία του επιθηλίου.

Πηγές

Ackerman AB. Actinic cheilitis? In Resolving quandaries in dermatology, pathology and dermatopathology. New York : Ardor Scribendi; 2001b. v.2, p.3-6

Ackerman AB. Opposing views of two academies about the nature of solar keratosis.Cutis. 2003;71:391-5

Rone. Ionizing radiation and cancer risk: evidence from epidemiology. Radiat Res 1998; 150:S30-41.

Zanetti R, Florio MF,Moraes PC,et al. Prevalence of actinic cheilitis in an oral health campaign in the city of Campinas , SP. J Appl Oral Sci 2007;15:353.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.