Ακράτεια ούρων

Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων. Δεν πρόκειται για μία νόσο, αλλά για ένα σύμπτωμα.

Οι γυναίκες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άντρες. Η πιθανότητα να εμφανιστεί ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, χωρίς να θεωρείται φυσιολογική συνέπεια της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στις 10 γυναίκες 40-65 ετών και 3 στις 10 γυναίκες άνω των 65 ετών αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό

Διακρίνεται σε:

  • Ακράτεια ούρων από προσπάθεια: είναι η ακούσια απώλεια ούρων λόγω αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης που συμβαίνει π.χ. κατά την άσκηση, την άρση βάρους, το βήχα, το φτάρνισμα κ.α. Χαρακτηρίζεται κατά κανόνα από απώλεια μικρής ποσότητας ούρων.
  • Επιτακτικού τύπου ακράτεια: είναι η ακούσια απώλεια ούρων που συνοδεύεται από ή ακολουθεί την έντονη επιθυμία για ούρηση. Χαρακτηρίζεται κατά κανόνα από απώλεια μεγάλης ποσότητας ούρων.
  • Μικτού τύπου ακράτεια: αποτελεί συνδυασμό των δύο ανωτέρω τύπων.

Κυριότεροι παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η ηλικία, η παχυσαρκία και η πολυτοκία για τις γυναίκες.

Η διερεύνηση της ακράτειας ούρων βασίζεται στη λήψη καλού ιστορικού, την κλινική εξέταση και σε εξετάσεις όπως η γενική και καλλιέργεια ούρων, το υπερηχογράφημα ουροποιητικού κι ο ουροδυναμικός έλεγχος.

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.