Ψευδομονάδα…ένα επικίνδυνο αρωματικό βακτήριο.

Η Ψευδομονάς η πυοκυανική ή αεριογόνος (Pseudomonas aeruginosa) είναι  Gram-αρνητικό βακτηρίο, με ραβδοειδές σχήμα.

Ως μέλος του γένους Pseudomonas αποτελεί την πιο συχνή αιτία λοιμώξεων από ψευδομονάδα στον άνθρωπο. Ευθύνεται επιπρόσθετα για ασθένειες στα ζώα και τα φυτά.

Απαντάται σε διάφορες τοποθεσίες του φυσικού περιβάλλοντος, στο έδαφος και στο νερό. Το 10% των ανθρώπων την φέρει ως μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου.

Η αεριογόνος ψευδομονάδα δεν προκαλεί συνήθως ασθένειες σε υγιείς ανθρώπους. Είναι ένας ευκαιριακά παθογόνος μικροοργανισμός που μπορεί να γίνει επικίνδυνος κυρίως σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα.

Λοιμώξεις

-ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

 -ουρολοιμώξεις

-μηνιγγίτιδα

-ενδοκαρδίτιδα

-λοιμώξεις από καθετήρες

-σηψαιμία

-πνευμονία

-ωτίτιδα

-λοιμώξεις τραυμάτων

-επιπεφυκίτιδα

-λοιμώξεις αναπνευστικού στους ασθενείς με Ινοκυστική νόσο

-λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

 

Είναι υπεύθυνη για το 16% της νοσοκομειακής πνευμονίας, το 12% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, το 8% λοιμώξεων χειρουργικών τραυμάτων και το 10% λοιμώξεων του αίματος.

Η ανθεκτικότητα της στα περισσότερα από τα συνηθισμένα αντιβιοτικά, είναι ένα γεγονός που καθιστά την λοίμωξη από Ρ. aeruginosa, αρκετά επικίνδυνη!

Διάγνωση

Ως διαγνωστικό υλικό για έρευνα στο εργαστήριο, χρησιμοποιούνται ούρα, κόπρανα, έμετος, νερό πλύσης, αίμα, υγρό, διαχωρισμένο από το τραύμα. Η επιλογή του υλικού για τη μελέτη εξαρτάται από τη θέση εστίασης της λοίμωξης από Pseudomonas aeruginosa, καθώς και από τις κλινικές της εκδηλώσεις.

Το υλικό που ελήφθη για εξέταση καλλιεργείται στο θρεπτικό μέσο και αναπτύσσονται μέσα σε λίγα 24h οι αποικίες Pseudomonas aeruginosa. Οι αποκτηθείσες αρωματικές αποικίες διερευνώνται για την ευαισθησία στα αντιβακτηριακά φάρμακα και για τη δυνατότητα επαρκούς διόρθωσης της συνταγογραφούμενης θεραπείας, όταν αυτή είναι αναποτελεσματική.

Εκτός από τη βακτηριολογική μελέτη, για τη διάγνωση της διάγνωσης χρησιμοποιούνται ορολογικές αντιδράσεις, όπως η αντίδραση συγκόλλησης με την αυτοτραυματική και την παθητική αντίδραση αιμοσυγκόλλησης (RPHA), με το διαγνωστικό της ομάδας των ερυθροκυττάρων (για τον προσδιορισμό των ειδών που ανήκουν στο ανιχνευόμενο βακτήριο). Οι ορολογικές αντιδράσεις εκτελούνται επανειλημμένα για να προσδιοριστεί ο τίτλος της ανάπτυξης αντισωμάτων ειδικών για το Pseudomonas aeruginosa.

Τέλος μπορεί να πραγματοποιηθεί και  μοριακός έλεγχος για την Ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa),  για την γρήγορη και με μεγάλη ακρίβεια εργαστηριακή διάγνωση των λοιμώξεων που οφείλονται στον συγκεκριμένο μικροοργανισμό.

Πηγές

Πόγγας Ν, Χαρβάλου Α. Ιατρική μικροβιολογία, Εκδόσεις Οδυσσέας 2011, Αθήνα, ISBN 978-960-210-577-1.

Μαυρίδου Α, Καμπούρης Μ, Νικολαίδου Α. Γενική μικροβιολογία, Π.Χ. Πασχαλίδης 2012, Αθήνα, ISBN 978-960-489-163-4.

Δημητρακόπουλος Γ. Ο., Μικροβιολογία II, Ευγενίδιου Ιδρύματος 1954, Αθήνα

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.