Μυελοϋπεροξειδάση

Είναι μια λυσοσωμική πρωτεΐνη  που υπάρχει στα αζουρόφιλα κοκκία των πολυμορφοπυρήνων.

Αποτελείται από μία ελαφρά άλυσο ΜΒ 15 kDa και μία βαριά ποικίλου ΜΒ που συνδέονται μεταξύ τους με μία ομάδα αίμης, απαραίτητης για τη δράση του ενζύμου.

Aποτελεί παράγοντα της φυσικής ανοσίας.

Τα πολυμορφοπύρηνα, εκτός από τη μεγάλη σημασίας τους για την αντιμικροβιακή προστασία του οργανισμού, είναι δυνατόν να προκαλέσουν και βλάβη των ιστών του όχι μόνο με την προσκόλλησή τους σε κύτταρα- στόχους, αλλά και εξ αποστάσεως με τα παραγόμενα προϊόντα των κοκκίων τους.

Oρισμένες μελέτες έδειξαν ότι συγκεκριμένος πολυμορφισμός στη θέση 463 του προαγωγέα  του γονιδίου της ΜΡO(-463 G/A) συσχετίζεται με αυξημένη συχνότητα νεοπλασμάτων.

Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι τα ουδετερόφιλα συμμετέχουν στην παθογένεια τόσο των σπειραματικών, όσο και των διαμεσοσωληναριακών νεφρικών νοσημάτων.

Πηγές

Cascorbi I, Henning S, Brockmoller J, et al. Substantially reduced risk of cancer of the aerodigestive tract in subjects with variant –463A of the myeloperoxidase gene. Cancer Res 2000; 60: 644-649.

Hung RJ, Boffetta P, Brennan P, et al. Genetic polymorphisms of MPO, COMT, MnSOD, NQO1, interactions with environmental exposures and bladder cancer risk. Carcinogenesis 2004; 25: 973-978.

Johnson RJ, Lovett D, Lehrer RI, Couser WG, Klebanoff SJ. Role of oxidants and proteases in glomerular injury. Kidney Int 1994; 45: 352-359.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.