Υπερτροφία Αμυγδαλών

Ο δακτύλιος του Waldeyer αποτελείται από λεµφικό ιστό που προβάλλει στη µετάπτωση της στοµατικής και ρινικής κοιλότητας στο φάρυγγα και αποτελείται από την υπερώιο αµυγδαλή, τη φαρυγγική αµυγδαλή ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις, τη γλωσσική αµυγδαλή που βρίσκεται στη βάση της γλώσσας, τον λεµφικό ιστό που περιβάλλει τις ευσταχιανές σάλπιγγες στο οπίσθιο τοίχωµα του ρινοφάρυγγα και το διάσπαρτο λεµφικό ιστό στο φαρυγγικό τοίχωµα.

Ο λεµφικός ιστός που βρίσκεται πίσω από τις παρίσθµιες καµάρες και την υπερώα αποτελεί τις υπερώιες ή παρίσθµιες αµυγδαλές, οι οποίες διαχωρίζονται από τις υπόλοιπες ανατοµικές δοµές της περιοχής µε µια παχιά ινώδη µεµβράνη.

Ως υπερτροφία αμυγδαλών ορίζεται η κατάσταση, κατά την οποία παρατηρείται διόγκωση και αύξηση του μεγέθους των παρίσθμιων αμυγδαλών.

Η ήπια υπερτροφία των αμυγδαλών μπορεί να μην έχει ιδιαίτερα έντονα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της σοβαρής υπερτροφίας αμυγδαλών περιλαμβάνουν την δυσκολία στην αναπνοή, τις διαταραχές ύπνου, το ροχαλητό, την αποφρακτική υπνική άπνοια, την κακοσμία στόματος, την κόπωση, την δυσκαταποσία, την δυσφαγία, την σβολώδη ομιλία, την δύσπνοια, την επιβράδυνση της ανάπτυξης, τις υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του βρογχικού συστήματος.

Στα παιδιά, τις περισσότερες φορές οι υπερτροφικές αμυγδαλές συνυπάρχουν με υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων που αποτελεί την συχνότερη αιτία ροχαλητού και υπνικής άπνοιας. Επίσης, οι λοιμώξεις των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι συχνές αιτίες εμπύρετης νόσου των παιδιών και οφείλονται σε φείλονται σε βακτήρια ή και ιούς.

Η διάγνωση της υπερτροφίας των αμυγδαλών γίνεται απο ωτορινολαρυγγολόγο. Ανάλογα με την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενούς, μπορεί να ζητηθεί, γενική αίματος, CRP, TKE, καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος, ορολογικός έλεγχος.

Πηγές

Bluestone CD, Stool SE, Pediatric Otolaryngology. 4th Edition, W. BSaunders Company, Philadelphia, 53

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

ΓΑΛΑΤΣΙ: Λεωφόρος Βεϊκου 19

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΚΥΨΕΛΗ: Πλατεία Κανάρη 15

Ακολουθήστε μας

Τα Διαγνωστικά Εργαστήρια Γαλατσίου & Κυψέλης λειτουργούν διαχρονικά με αγάπη για την υγεία και τον άνθρωπο και με σύμμαχο την επιστημονική ιατρική κατάρτιση και τη σύγχρονη τεχνολογία διαθέτουν την εμπειρία που στοχεύει στην ακρίβεια της διάγνωσης και την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο meganalysis.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.